Z2, M2 och Tablet Z2

Vi har provkört Sonys Xperia Z2

Sony Tablet Z2
Sony mikrofon
Sony Xperia M2
Sony Lifecam

Efter Sonys presskonferens i morse fick vi titta lite närmare på några av de telefoner och tillbehör som presenterades.

Publicerad Uppdaterad

Sony hann med rätt många prylar på kort tid under morgonen. Bland alla riktiga produkter passade de i vanlig ordning på att smyga in prylar som inte finns (än), där Lifelog Camera stod för den delen idag. Den ska hänga runt halsen och plåtar under dagen, vilket sedan synkas till Sonys Lifelog-app. Förhoppningsvis är det något vi får se i fysisk form snart.

Z2 ett stjärnskott
Bland de faktiskt existerande prylarna är Xperia Z2 stjärnskottet. Precis som tidigare läckt rör det sig om en telefon med nästan samma mått som föregångaren Z1, men med tunnare ram runt skärmen för att få plats med en 5,2 tum stor skärm. Med nästan samma kropp som föregångaren är även byggkvaliteten i samma klass, det vill säga riktigt bra.

Den större skärmen kändes inte riktigt av vid vanlig användning, vilket är tur. Samtidigt lär den komma till användning vid uppspelning av video. Just den biten är annars huvudfokus hos Z2, med inspelning av video i 4k-upplösning. Filmerna i sig tar dock upp åtta megabyte per inspelad sekund, så du får se till att ha både ett stort och snabbt minneskort för att kunna spela in några längre sekvenser.

Intressant plugg
Hörlurspluggen är, lustigt nog, en annan intressant funktion. Inbyggt där finns brusreducerande teknik som annars återfinns inbyggt i den typen av hörlurar. Genom att lägga tekniken i telefonens hörlursuttag kan Sony göra billigare hörlurar med brusreduceringens mikrofoner inbyggda istället för att behöva placera hela tekniken i just hörlurarna. Tyvärr levereras de inte med telefonen, utan kommer att säljas löst för ungefär 500 kronor. Något som ändå är billigare än många fristående hörlurar med brusreducering.

Hörlursuttaget kommer även in i videosammanhang. Sony har nämligen en liten stereomikrofon för ungefär en femhundring som pluggas in i hörlursuttaget. Med den får du inspelning i stereoljud till 4k-videorna, alternativt en bättre mikrofon för att kommentera det du spelar in.

Z2, Tablet Z2 och tillbehören kommer att dyka upp i början av april i Sverige och såväl telefon som platta kommer att säljas för ungefär 6 000 kronor, såvida du inte vill ha wifi-versionen av Tablet Z2, då du kommer undan med 4 500 kronor.

Sony Tablet Z2 – vansinnigt tunn
Just Tablet Z2 är närmast vansinnigt tunn och bygger vidare på de fina egenskaper vi hittade hos föregångaren, både när det gäller byggkvalitet och funktioner. Även här finns det en bunt tillbehör att tillgå, även om vi inte lyckades få svenska prisuppgifter på dem. Mest uppseendeväckande på tillbehörsfonten är nog bluetooth-fjärrkontrollen till plattan, som vid behov även kan användas som telefonlur om du exempelvis skulle få ett Skype-samtal.

Återgår vi till tidigare nämnda Lifelog-avdelningen så visade Sony givetvis upp aktivitetsmätaren Core och tillhörande armband. Med Core monterat i armbandet kallas det helt plötsligt smartband, bara för att förvirra. Utöver att visa hur Smartband synkar mot Lifelog-appen i mobilen, som mer fungerar som en dagbok än fitness-app, passade de även på att visa upp ett gäng olika koncept för hur Core ska kunna bäras på andra sätt. Här handlade det mycket om armband som ser mer ut som smycken, klockarmband och liknande, samt halssmycken i olika former. Just när det kommer till smarta klockor och aktivitetsmätare har de många gånger anklagats för att se lite för nördiga ut för att nå en stor målgrupp, vilket Sony verkar jobba för att kunna undvika med sin lösning.