Demo och referensprylar

Vi kollar in Nvidia Tegra K1

Nvidia visade upp vad deras senaste monster Tegra K1 är kapabel till under Mobile World Congress och givetvis undersökte vi det hela.

Publicerad Uppdaterad

Det finns i dagsläget inga riktiga enheter med Nvidia Tegra K1 utannonserade och därför var det tunnsått med sådana i Nvidias monter också. Referensbord, stora som ett vanligt moderkort, och ett par referensplattor, inte fullt så stora men däremot stekheta, fanns däremot på plats.


Referensborden fanns där för att visa på nyttan med all processorkraft som Tegra K1 erbjuder. Den ena delen handlade om två skärmar med 4K-upplösning som visade upp olika material från ett och samma chip, vilket vi faktiskt inte sett någon annan chiptillverkare skryta med att klara av. Exempel nummer två handlade om att snabbt tolka det kameran ser för att ge en bra upplevelse vid förstärkt verklighet. Här handlade det om att snabbt avgöra vilka objekt på en väg som är bilar och vilka som är vägskyltar och vilka vägmarkeringar som finns målade på själva vägen för att någonstans i teorin ge en rikare och säkrare körupplevelse.


Referensplattorna i sjutumsstorlek handlade uteslutande om spel, där bluetooth-kontroller från Nyko och Moga fanns inkopplade i demostationerna. Realtidsrenderingen av ett vardagsrum med allehanda reflektioner från lampor, tv och gatlyktor var riktigt imponerande för en mobil enhet. Demostationen för ”realistisk rendering av ansiktsuttryck” såg däremot mest tafflig ut och vi har sett sådana demonstrationer från andra tillverkare som sett betydligt bättre ut.


Som tidigare nämnt var dock plattorna stekheta på baksidan, på gränsen till att det gick att hålla kvar fingrarna på ytan. Vi vet att det rör sig om referensexemplar och att en hel del kommer ändra sig tills vi får se Tegra K1 i faktiska konsumentprodukter. Men med tanke på att det sägs ha varit just värmeproblemen som mer eller mindre totaldödade lanseringen av Tegra 4 förra året ser vi det ändå som något av en varningsflagg i sammanhanget, särskilt eftersom vissa demosegment verkade tvärkrascha plattorna.