Tummen upp för Pebble Appstore

Vi kollar in Pebbles appbutik för Ios

Den smarta klockan Pebble har äntligen fått en officiell appbutik. Ios är först ut med stöd för den och vi har kollat in hur det fungerar.

Publicerad Uppdaterad

På måndagen öppnade smartklockan Pebble sin Appstore i Apples Appstore. Snart får även Android-användare något liknande (en beta är igång i dagsläget), lovar Pebble.

Tidigare har Pebble-ägare behövt leta efter enskilda appar i Google Play, på App store alternativt inofficiella appmarknadsplatser och en rad utvecklarsidor. Med Pebble Appstore, som ersätter den tidigare Pebble-appen, kan man nu på ett enklare sätt hitta och ladda ner alla appar på ett och samma ställe. Det vill säga appar som optimerat för klockans senaste version, 2.0. I dagsläget finns redan över 250 sådana.

Det är första vinsten med den nya dedikerade marknadsplatsen, alltså att på ett enklare sätt kunna upptäcka och ladda ner appar och så kallade watchfaces, appar som ändrar och tillför olika funktioner till klockans hemskärm. Den andra är att själva hanteringen av appar underlättas. En av Pebbles begränsningar är att man maximalt kan köra åtta appar samtidigt. Den begränsningen finns kvar men tack vare funktionen Locker har det blivit mycket lättare att välja vilka appar som ska köras. Vill man byta ut en app mot en annan så lägger man den app som ska vila i Locker. Där kan man även lägga appar som man hittat men vill bara behålla till framtidsbruk.

Betydligt mindre krångel jämför med den tidigare processen som krävde att man antigen manuellt tog bort en app för att lägga till en ny (ifall man redan hade åtta appar i Pebble) eller använda en innoficiell och något krångligare apphanteringsapp. Enda minuset är att vissa appar som man tidigare kört kanske inte anpassats till version 2.0. Men med tanke på hur Pebble Appstore underlättar upptäck, nerladdning och hantering av appar är det nog bara en tidsfråga innan även dessa appar blir tillgängliga där. Annars finns det som sagt gott om alternativ i Appstore. Pebble Appstore, ett viktigt steg för Pebble då det utvidgar klockans användningsområde, får med råge godkänt.