https://www.mobil.se/nyheter/vi-provar-doro-825-f-r-teknikovana
559841
Nyheter
Pensiofon

Vi provar Doro 825 för teknikovana

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/doro01.jpg?itok=5s4jDFxU', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/doro01.jpg?itok=qFWBXC2m', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/doro01.jpg', w: 650, h: 406, title: ' ' },]
Enkel installation och gränssnitt som fokuserar på vad du vill göra.

Doro Liberto 825 ör det fullständiga namnet på den nya smartphone som Doro lanserar på IFA-mässan. Den är inriktad framförallt på de användare som tidigare kanske tvekat lite inför att skaffa en smartphone. Gränssnittet i den här telefonen är tänkt att sänka tröskeln och göra det enkelt även för den som inte är så teknikvan och kanske även har syn- och hörselnedsättning.


På utsidan märker man att det är en seniormobil framförallt för att knapparna under skärmen är stora fysiska knappar och inte touchknappar som de flesta andra tillverkare valt. På baksidan finns även larmknappen som låter användaren tillkalla uppmärksamhet från någon av de förinställda numren till anhöriga. 


Rent tekniskt är telefonen en Android med senaste Android, version 5.1 Lollipop och en fyrkärnig processor (MSM 8916) på 1,2 Ghz. Det är dock inte mycket när man använder systemet som påminner om vanliga Android. Vi får en demonstration av hur det ser ut när telefonen ska ställas in för första gången och det är en väldigt grundläggande steg för steg-guide där man får lära sig att bläddra på skärmen, välja textstorlek, lyssna i högtalaren för att ställa in en bra volym och så vidare. Den är helt enkelt anpassad för den som aldrig hållit i en smartphone förut.


När vi sedan kommer in till startskärmen möts vi av ikoner som representerar vad man vill göra och Doros personal på plats i montern förklarar att målgruppen vill slippa avgöra vilken av alla appar man ska använda. Vill du skicka en bild så är det precis det du vill göra, och inte bry dig om bilden ska skickas via Whatsapp, e-post eller mms.

Skulle något ändå kännas svårt har Doro appen My Doro Manager som sedan ett par månader utöver för Android även finns för Ios. Med hjälp av den kan en mer teknikkunnig anhörig styra det mesta i telefonen, lägga till kontakter, ändra ljusstyrkan på skärmen men även dela med sig av bilder och annat.

Skärmen är en femtumsskärm med hd-upplösning och kameran på baksidan är på 8 megapixel medan den främre kameran har fem megapixel.

Relaterade artiklar