Redaktionen chattade

Vi svarar på frågor om alla toppmobiler

Undrar du något om flaggskeppsmobilerna som dykt upp nu under våren? Mobils redaktion har svarat på alla frågor och här kan du läsa hela chatten med både frågor och svar i efterhand.

Publicerad Uppdaterad

Toppmodeller, flaggskepp, supermobiler… kärt barn har många namn. Galaxy S6, P8, G4, Z4, One M9 och liknande är namnen de bär nu under vårkanten. Därför svarade Mobils redaktion på era frågor i en läsarchat. Här finns alla frågor och svar.

Dags för ny Iphone
Dan: När kommer en ny IPhone ?
Erik Mörner: Apple brukar visa upp Iphone i början av september för att sedan börja sälja de nya enheterna framåt slutet av september, i alla fall i de mest prioriterade länderna. Sen brukar Sverige följa ett par veckor senare. Den 8 juni kommer Apple visa upp Ios 9 och sedan finns den som betaversion under sommaren, till inbjudna och utvecklare för att sedan släppas skarpt, förmodligen tillsammans med lite ytterligare unika funktioner som vi bara hittar i de nya telefonerna som lanseras.

Minnestrubbel i Galaxy S6
martin: min galaxy s6 klarar ej ha mer än två appar öppna samtidigt. trycker på hemknappen och det tar typ 5 sekunder innan något händer. kör clean master flera gånger om dagen.
Erik Mörner: Det första man kan göra är att rensa cache för individuella appar och se om det är någon speciell appa som orsakar problem. Annars kan man rensa arbetsminnet manuellt. Något mer finns nog tyvärr inte att göra, utöver att vänta på att Samsung kanske släpper en uppdatering med buggfixar. På Samsung Mobiles brittiska Facebooksida har de lämnat ett uttalande om attd e är medvetna om problemen och att en uppdatering är på väg.

Bluetoothproblem i S6
Bosse B: Har problem med bluetooth- räckvidden på min nya S6:a. Är detta något som är utmärkande för denna telefon?
Erik Mörner: Det ska det inte vara och det är inget jag fått rapporter om från andra. Det förekommer ju dock att nya telefoner har en del barnsjukdomar som rättas till i en programvaruuppdatering efter lansering så vi kan ju hoppas på att en sådan kommer från Samsung.

Vad betyder priset?
Oavsett: Varför ens överväga dagens premiummodeller när det finns mobiler som Sony Z2, LG G3 och One+ One för runt 3000:- Så stor skillnad är det väl knappast att det motiverar den enorma prisskillnaden?
Elias Nordling: Du har definitivt en poäng här. Utvecklingen av prestanda på mobilerna går inte längre lika snabbt, och förra årets toppmodeller står sig fortfarande bra, i synnerhet om du får två till priset av en av årets. De kommer nog inte att få systemuppdateringar lika länge som en ny telefon, men, återigen, om du betalar hälften så mycket har du mer pengar över att köpa en ny när den gamla inte längre hänger med i uppdateringarna.

Väntar på uppdatering
Rasmus: när kommer 5.1 till Galaxy s6?
Tomas Nilsson: Samsung har inte släppt någon information på sin hemsida ännu, men rykten gör gällane att det ska komma en 5.1-uppdatering och en ny kameraapp under juni månad.

Väntar på nästa Sony
Andreas: Allt om Sony experia z5
Elias Nordling: Finns inget att säga, men spekulera kan man ju alltid: Jag gissar att Sont kommer att lansera Z4 Compact på IFA-mässan och Z5 i november.

Väntar på nästa Note
Jan Nilsson: Vad tror ni om Galaxy Note 5
Erik Mörner: Baserat på vad man hört så tror jag att Note 5 lanseras på IFA-mässan i Berlin i September och blir något av vad S6. Vi kan nog räkna med att design och materialval står i första rummet, tillsammans med säkert minst en överraskning.

Prioriterar kamera och ljud
Pelle: Hej, har galet svårt att välja då jag vill ha en telefon med bra ljud OCH kamera. Tror ni HTC kan fixa kamera i M9 med mjukvaru uppgradering eller ska man satsa på S6? Invänta Z4?
Erik Mörner: HTC One M9 har väldigt bra ljud i högtalarna. alltså o du använder telefonen utan hörlurar, men även med hörlurar så är ljudet riktigt bra. Kameran i S6 presterade bättre än HTC One M9 i vårt stora kameratest, men det betyder inte att den kameran är dålig för det. I Kameratestet placerade sig HTC One M9 bland de bättre, så den är nog ett bra val för dig.

Ingen bäst på allt
RS-junior: Vilken smartphone så här långt är den absolut bästa, om man bortser från vilket behov och plattform man är intresserad. rätt å slätt vilken är den bästa där ute?
Erik Mörner: Ingen mobiltelefon är bäst på allt och trots det du säger så handlar ju valet av mobiltelefon en hel del om vad du själv prioriterar. Medd et sagt visar våra tester att det är Samsung Galaxy S6 som just nu i alla fall prickar in flest toppbetyg när man ser på telefonerna som helhet med alla deras egenskaper.

Byta ut Note 3
gabriel: Är det värt att uppgradera till LG G4 från samsung galaxy note 3
Tomas Nilsson: Note 3 hade väldigt bra prestanda när den släpptes. Men det var snart två år sedan, så LG G4 innehåller förbättringar både här och där. De mest påtagliga är nog kvaliteten på kameran, skärmupplösningen och byggkvaliteten. Däremot får du ju ingen penna.

I väntan på nytt från Microsoft
Björn: Har ni information när nästa windows mobil dyker upp med win10. Toppmodell enbart.
Erik Mörner: Microsoft har sagt att toppmodell kommer när Windows 10 är ute. De har även bekräftat att de kommer ställa ut på stora IFA-mässan i Berlin i september så jag skulle inte bli alls förvånad om vi får se en lansering den 3 september. Då bör de också hinna få ut telefonen i tid till julhandeln.

Bästa mobilen alla kategorier
fredrik: vilken telefon skulle du säga är den bästa?
Erik Mörner: Som jag svarade på en annan fråga så ligger Galaxy S6 bra till. Vilken telefon du bör välja handlar ju dock alltid om vilka funktioner du prioriterar och använder mest.

En mindre toppmodell
Andy: Kommer Sony Xperia z4 compact också eller är det bara Sony Xperia z4 som kommer?
Elias Nordling: I dagsläget finns bara Z3+ (som heter Z4 i Japan) utannonserad, men på det sättet Sony uttryckte sig om Z3 Compact vid lanseringen av Z3+ lär det nog komma fler Compact-modeller, och min gissning är att vi får se nästa i september.

Kommande flaggskepp med Windows
Johan: Jag vill veta om Microsofts nya modeller? Deras topp modeller.
Elias Nordling: Ryktet säger: En med 5,7 tum skärm, en med 5,2 tum. Design liknande Lumia 830. Metallram och plastbaksida. USB typ C-kontakt. Chipset Snapdragon 810. En uppföljare till Lumia 1020 med superkamera sägs komma först nästa år.

Fler nyheter på väg från Sony
JohanM: Hej! Stor besvikelse över Sonys mediokra lansering av årets "toppmodell" Z3+... Kan det verkligen vara allt vi får se i år eller tror ni att Sony liksom förra hösten lanserar en, på riktigt toppmodell med en fullvärdig compact-lillebror? 
Elias Nordling: Eftersom Sony uttryckte att de var nöjda med strategin med ett högt lanseringstempo vid Z3+-släppet tror jag vi får se fler toppmodeller i år. Jag gissar på Z4 Compact i september och Z5 senare under hösten, kanske lagom till julhandeln.

Vattentätt utan luckor
bjørn olav: hei,blir nye sony xepria z3 pluss uten locket for lade kontakten samme som nye sony xepria m4 aqua og jeg sunnens m4 aqua ser bedre ut en nye z3 pluss og den har ikke det dårlige bak glasset bak som ikke tåler noe støt
Elias Nordling: Ja Z3+ är utan lock för laddkontakten, men ändå vattentät.

Helt ny Iphone eller bara uppdatering
Lars-Erik: Hej. Tror ni att det kommer en helt ny iphone eller kommer det bara att bli en uppdaterning av den befintliga 6án som får namnet S? Och om så är fallet vad blir skillnaderna mellan dom. Kamera processor mm.
Elias Nordling: Allt talar för en 6s. Ryktet säger ny processor och bättre kamera.

Reder ut Sony-begreppen
Josef Myndel: När kommer nästa Sony experia Z4 ? och kommer Z3 plus i butiker ?  Är det värt att vänta på Z4 ? TACK !
Elias Nordling: Z4 och Z3+ är samma telefon, och den börjar säljas i Sverige den 30 juni. Nästa toppmodell från Sony lär heta Z5 eller något helt annat. Om den vet vi inget i dagsläget.

Sonymobil och Samsung-teve
Josef Mynde: Kan jag spegla Experia z3 plus på smart Samsung TV skärm eller åtminstone bara kunna se foton och filmer som jag laddar ner på telefonen ? Tack !
Daniel Hessel: Jadå. För spegling är nog enklaste vägen att skaffa en Chromecast till din TV, men för delning av foton och filmer kan det enkelt lösas med appar som gör att mobilen tolkas som en nätverkskopplad hårddisk (NAS) som din tv kan hitta.

Jämföra mobilkameror
Daniel: Tips på test.. Varför inte göra ett utförligt kameratest. Dels årets toppmobiler inkl g4 men också jämföra Samsung, HTC, LG och Sonys värsta fjolårslurar. Intressant att se utvecklingen
Erik Mörner: Det gör vi med jämna mellanrum och det ska vi definitivt fortsätta med. Vi testade elva kameramobiler så sent som för en dryg månad sedan, men det var ju tyvärr precis så vi missade LG G4 i det testet. Och ja, det är verkligen intressant att se utvecklingen. Just inom kameramobiler så går den rasande fort frammåt. För varje generation blir mobilkamerorna märkbart betydligt bättre.

HTC:s bästa
Hm: Tycker ni att M9 är en toppmodell när M9+ finns?
Erik Mörner: Ja, HTC One M9 är den vassaste toppmodell som HTC erbjuder svenska konsumenter. Enligt HTC i Norden finns det i dagsläget inga planer på att lansera Plus-modellen här.

Beslutsångest
gustaf: jag har haft svårt att välja en ny modell i år. har en Z1 idag, mycket nöjd, men precis som andra så vill jag ha något mer än vad z3+ förväntas vara (en besvikelse) om ni får välja en modell, vilken modell hade ni gått på i år? eller hade du väntat in något speciellt som kommer senare i år?
Erik Mörner: Den tillverkare som hittills levererat "något mer" är mest Samsung vars Galaxy S6 blev vinnare i vårt senaste test av vårens toppmodeller. Det testet genomfördes innan LG G4 och Xperia Z3 Plus hade kommit ut, men trots det är nog Samsung de som förbättras sig mest om vi ser till årets lanseringar.

Kameran i P8
ruudolf: Har huwei p8 en bra kamera?
Erik Mörner: Den har 16 megapixel och optisk bildstabilisering, så den räcker långt, även om den kanske inte hör till marknadens absolut vassaste.

Betyg på LG G Flex 2
martin: flex 2 är den bra?
Erik Mörner: Ja, den är bra. Det är kanske lätt att stirra sig blind på böjen, men LG G Flex 2 har mer att erbjuda. Du kan läsa mer om den i vårt test av telefonen. Alla gamla test hittar du på vår hemsida.

Bästa kameramobilen
Magnus: vilken mobil har bästa kameran av dom nya modelerna
Erik Mörner: Samsung Galaxy S6 vann vårt jämförande kameratest, men det gjordes innan LG G4 och Sony Xperia Z3 Plus hade kommit ut.

Bilder bättre än de från 1020
Mattias: Finns det idag någon mobil som har en kamera som generellt tar bättre bilder än Lumia 1020?
Erik Mörner: Nokia Lumia 1020 var grymt imponerande när den kom, men det rä ett tag sedan nu och på flera punkter har konkurrenterna nu kommit ikapp och i nåra fall gått om. Vi har nyligen gjort ett jämförande test av mobilkameror så där kan du läsa allt om de olika modellernas styrkor och svagheter. Finns som jag nämnt tidigare här på vår hemsida.

Köpa Z3 Plus eller vänta
swedman: vad förväntar vi av sonys flaggskepp i höst?  köpa z3+ eller vänta?
Erik Mörner: Det vet ju egentligen bara Sony själva, men eftersom Z3+ är en blygsam uppdatering av Z3 så kan man ju räkna med att nästa uppdatering blir en mer omfattande. På Sony verkar det i alla fall som vi kan vänta oss en ny toppmodell från bolaget varje halvår.

En lätt uppdaterad Z3
Jagh: Vad säger ni om Experia Z3+?
Erik Mörner: Det är en blygsamt uppdaterad Z3 och vårt första intryck av den kan du läsa här.

Större skärm
Jonny: När kommer huawei mate 8?
Erik Mörner: Gissningsvis får vi se en sådan på IFA-mässan i Berlin i september. Så var det i alla fall förra året och de här traditionerna brukar ju hålla i sig.

Note i september
johanna: hej. är det någon ny note påväg från samsung?
Erik Mörner: Det är det säkert. Vi gissar att Samsung som vanligt visar upp den nya modellen i september. Vi räknar med ett nytänkande i samma stil som S6 och S6 Edge.

Både bra kamera och batteritid
mattias: om man är ute efter en mobil som har bra batteritid, bra kamera vad ska man välja då
Erik Mörner: Det är inte alltid som de två egenskaperna hamnar i samma mobil, men Galaxy S6 (och S6 Edge) gjorde bäst ifrån sig i vårt jämförande kameratest. De hör inte till de telefoner som även fått bäst i vårt batteritest, men ligger i alla fall bland de bästa, så S6 tycks vara ett bra val i sammanhanget.