ARCore och Ikea Place för Android

Vi testar Googles nya satsning på Augmented Reality

För ett par veckor sedan lanserade Google sin AR-plattform ARCore och nu har de första apparna kommit. Vi har testat hur bra det fungerar.

Publicerad Uppdaterad

Augmented Reality handlar om att addera virtuellt innehåll i den verkliga världen och alltså använda mobiltelefonens kamera dels för att ge telefonen en känsla av vilken omgivning den befinner sig i och sedan addera virtuella element där. Du tittar i skärmen och ser tillagda, virtuella objekt interagera med verkligheten. Det här kan användas till exempel i spel. Pokemon Go är ett exempel, men det kan även användas för nyttosaker, som här när vi testar att möblera ett hem med möbler för att se om de passar.

Bara för fåtal mobiler

Appen Ikea Place ger dig en lång rad av möbler från Ikea som du kan bläddra bland och även placera ut i ditt hem. Tanken är att du ska få en bild av hur stolen, bordet eller bokhyllan passar bland annat i storleksförhållande till dina andra möbler och till rummet i sig. För att det här alls ska fungera krävs att telefonen du använder har AR-stöd och det är det i dagsläget ännu inte många som har. I Googles lista märker vi Googles Pixel-mobiler, LG V30, Oneplus 5 samt Asus Zenfone AR och Samsung Galaxy S7, S8 och Note 8. Fler än de telefonerna är det inte i dagsläget. Det ARCore gör är att den hjälper telefonen att känna till sin position i förhållande till omgivningen, uppfatta storlek och position på platta ytor i rummet och ta hänsyn till ljusförhållandena i rummet där du vistas. Det här ska alltså göra att du till exempel kan placera ut en virtuell soffa i rummet och få den att se mer eller mindre verklig ut, gå runt den och se den ur olika vinklar och flytta den utmed golvet om du vill det.

Placerar möbler i verkligheten

När jag startar appen Ikea Place som nu släppts till Android är det precis vad jag gör. För att kunna installera appen på Samsung Galaxy S8 som jag använder för att testa måste jag först installera ARCore och det gör jag via en länk som finns i appbeskrivningen för Ikea Place på Google Play. Sedan laddar jag ner själva Ikea Place-appen, startar den och väljer ut möbler. Jag börjar med en pall som jag placerar ut på golvet. Pallen hamnar rakt mot underlaget och jag kan gå runt den, kika underifrån och flytta runt den. Appen klarar alltså att känna av golvet och placera virtuella föremål korrekt i förhållande till det. Helt verklighetstroget är det dock inte, för bordet, det verkliga bordet som står bredvid känner appen inte till, så bordet kan krocka med pallen och skymmer inte sikten. Pallen kan istället hamna i bordet, men det är ett problem som gäller även Ikea Place-appen i Ios och inget specifikt för ARCore och Android. Jag fortsätter att placera ut även en fåtölj och bokhyllan Billy, nu med både Android-appen och dess Ios-motsvarighet som lanserats sedan tidigare och då tycker jag att de möjligheter som erbjuds är snarlika.

Jag kan i båda apparna se alla möbler ur olika vinklar och placera dem bakom och bredvid varandra så att till exempel bokhyllan skymmer pallen som står bakom på ett naturligt sätt. Ska man utse någon vinnare är det dock Ios-versionen för ibland när jag rör mig runt möblerna i Android-versionen av Ikea Place hoppar möblerna till på golvet medan de i Ios-versionen hela tiden står stadigt mot underlaget.

Vi har tidigare testat Google Tango som var föregångaren till detta och det med mer eller mindre katastrofalt resultat, så ARCore är definitivt ett steg i rätt riktning även om AR och Ikea Place i dagsläget på både Iphone och Android tillför begränsad nytta.

Ikea Place för Android går att ladda ner här, och Ios-versionen för Iphone finns sedan tidigare här.