Med Android 4.1 och Sense 4+

Vi tittar närmare på nya HTC One X+

I våras släppte HTC sin One X. Nu är den uppgraderade HTC One X+ här.
Enheten har även stöd för Bluetooth 4.0 och USB 2.0 via microUSB-ingången vi ser på bilden ovan.
Förutom en hårdvaruppgradering (förbättrad batterikapacitet och höjd klockfrekvens på processorn) är de stora nyheterna att HTC One X+ körs med Android 4.1 - Jelly Bean. Man har även lagt till en ny version av sitt användargränssnitt Sense, som har fått namnet Sense 4+.
Med Android 4.1 och Sense 4+ har bland annat fotogalleriet fått sig en remake. Nu kan dina bilder listas utifrån gps-märkning av fotografierna, som ni ser på bilden här ovan.
Baksidan på HTC One X + har liknande röda detaljer som vi redan har sett på HTC Desire C.
HTC har samarbetat med Beats Audio sedan en tid tillbaka. Även HTC One X+ är utrustad med Beats-funktionen.
HTC One X+ är utrustad med en 8MP-kamera med en F2.0-bländare. Kameran kan även spela in rörlig bild i upplösningen 1920 x 1080 pixlar.
Man även ta del av sina bilder utifrån en karta, där platsen där bilderna tagits markeras på skärmen.
Du har även att lägga till vissa molntjänst-konton till ditt fotogalleri. På så sätt kommer du åt bilder som du till exempel laddad upp via Facebook.
En annan intressant nyhet är energisparfunktionen, som gör det möjligt att skräddarsy vilka åtgärder telefonen ska tillämpa när du vill spara på batteriet och har slagit på funktionen.

HTC One X+ är uppgraderingen av våren HTC One X. Med fetare batteri och uppbiffad processor hoppas nu HTC vinna nördarnas hjärtan.

Publicerad Uppdaterad

Det har nu gått mer än ett halv år sedan HTC visade upp sin One-serie för första gången under Mobile World Congress 2012 i Barcelona.

När sedan HTC One X  läpptes tidigare under året var det den första telefonen med fyrkärnig processor att nå marknaden. Erik Mörner gav då telefonen ett toppbetyg i sin recension, men skrev också att den kontinuerliga kontakten med webbservrar (t ex. Facebook, Twitter, Gmail) var "en mindre mardröm för batteriet".

Det var han inte ensam om att tycka. När HTC One X släpptes till försäljning fick den utstå en hel del kritik för bristande batteriprestanda. I och med den upphottade modellen HTC One X+ vill HTC nu åtgärda detta. Den nya, finslipade flaggskeppsmodellen bjuder på ett batteri med en kapacitet på 2100mAh, vilket kan jämföras med HTC One X, som har ett 1800mAh-batteri. Detta nya batteri ska ge enheten 37 procent längre batteritid än HTC One X.

HTC har även valt att biffa upp processorn. I nya One X+ sitter samma Tegra 3-processor med grafikkretsen ULP GeForce som tidigare. Men nu har man höjt klockfrekvensen på de fyra olika kärnorna från 1,5GHz, till 1,7GHz. Vi har dock ännu inte haft möjligthet att benchmark-testa enheten för att pressa prestandan, men lovar att återkomma kring hur HTC One X+ presterar. 

En annan stor förändring när det gäller hårdvaran är att lagringsminnet har ökats - och det rejält. HTC One X+ stoltserar med 64GB i minne.  Precis som med HTC One X+ bjuder HTC även på 23GB extra minne hos molnlagringstjänsten Dropbox under två år.

Rent utseendemässigt har det hänt en hel del också. Båda modellerna HTC One X och HTC One X+ har identiska mått (134 x 70 x 9 milimeter). Men där HTC One X var tillverkad i ett lite glansigt, keramiskt material är HTC One X+ skapad i ett slags gummiserat material. Rent spontant känns det som material gör HTC One X+ mindre benägen att glida ur handen när du håller i den. HTC One X+ finns i färgen svart, och är - precis som lillebror One X - försedd med Beats Audio-funktionen.

Skärmstorleken och upplösningen är den samma hos de två modellerna; här hitar vi en 4,7-tums Super LCD 2-panel med upplösningen 720 x 1080 pixlar. 

Huvudkameran på 8MP är den samma som man finner hos HTC One X. Dock har HTC valt att uppgradera videosamtalskameran en smula - från 1,3MP till 1,6MP.

Klicka på bilden för att se den i full storlek

Android 4.1 och Sense 4+

HTC Sense har fått en del kritik för att kännas plottrigt. Sense 4+ ger intrycket av att vara mer renodlat än tidigare versionen av gränssnittet. Man har bland annat valt att ta bort den 3D-karusell som man tidigare kunde använda för att svepa sig mellan de olika hemskärmarna. Man har dock valt att behålla svepgesten som gör att alla hemskärmar visas som miniatyrbilder. 

De största förändringarna i och med Android 4.1 är att HTC One X+ känns mycket kvick i menyer och annat, vilket man kan tacka Project Butter för. HTC One X+ kommer även släppas med den senaste versionen av gränssnittet Sense - Sense 4+. Även föregångaren HTC One X kommer att få uppdateringarna, och mjukvaran ska enligt HTC vara identisk.

I och med Android 4.1 gör den digitala assistenten Google Now premiär i HTC-sammanhang. Utöver detta introducerar man även ett gäng nya och rätt smarta funktioner. Den första är en energispararfunktion som är tillgänglig via notifieringslisten i övre kanten på telefonen. Med denna funktion kan du skräddarsy telefonens batteriförbrukning, och bland annat ställa in att CPU-sparning och att skärmens ljusstyrka minskas automatiskt när du slår på störmspararfunktionen.

En annan stor mjukvarunyhet är en samling nya kamerafunktioner. Nu behöver du exempelvis inte längre använda slutar-knappen på telefonen utan kan klicka var du vill på skärmen för att ta ett fotografi.  Man har även uppdaterat kameramjukvaran med en One shot HDR-funktion, som fogar samman tre HDR-bilder i en enda bild åt dig. 

Mjukvaruppdateringen gör det också möjligt åt komma åt kameran snabbare från lässkärmen. Om du låser telefonen när kamerappen är öppen, och sedan trycker på låsknappen igen kommer du direkt till kameraläget igen. Försöker du gå från kameraläget till exempelvis hemskärmen måste du dock lösa upp telefonen med ditt lösenord.

Även fotogalleri-appen har fått sig en rejäl ansiktslytning. Fotogalleriet har fått en slags startsida där du kan ställa in vilka andra tjänster - till exempel Facebook och Dropbox - som du vill att luren ska läsa in bilder från.  Genom att en gps-stämpel på bilderna som är tagna med telefonen kan du sedan ta del av en karta i fotogalleriappen som visar exakt var dina bilder tagits någonstans. Telefonen skapar även automatiskt mappar utifrån fotoplatsen, så att du kan ta del av alla dina bilder från semestern i Dalarna i samma mapp.

HTC One X+ kommer att släppas i oktober. I nuläget vet vi dock inte mer om vilket datum som gäller eller vilket rekommenderat pris enheten kommer att ha.