https://www.mobil.se/nyheter/vill-g-ra-nokiamobiler-med-android
527866
Nyheter
Han vill köpa Nokia

Vill göra Nokiamobiler med Android

Genom att bjuda över Microsoft och köpa Nokia innan Microsoft gör det vill den före detta Nokia-anställde Juhani Parda rädda företaget.

Presentationen som ska locka investerare och andra sker i form av en Youtubefilm som du kan se nedan och för att lyckas måste Juhani samla ihop ungefär 5,4 miljarder euro. Det har talats om att Microsofts köp av Nokia sker på en låg nivå, men 5,4 miljarder euro är ändå mycket pengar, även för Juhani Parda som idag jobbar inom finanssektorn i Förenade Arabemiraten. Enligt Juhani Pardas Linkedin-profil hade han flera olika chefstjänster inom Nokia under perioden 2001 – 2004 i Asien och Latinamerika, men har innan dess även arbetat på Ericsson i flera år.

Juhani berättar i filmen som ska locka investerare att bidra med pengar och andra att sprida ordet om hur Nokia den senaste tiden misslyckats med att tävla och vara tillräckligt coola för att vinna över kunderna från konkurrenterna.

Idén är att Nokia skulle sälja telefoner med Android och Linux utöver de Windows Phone-modeller man redan erbjuder. Enligt Juhanis uträkningar som han säger sig ha stöd för hos Roger Wessman, tidigare finanschef på Nordea skulle Nokias marknadsvärde då stiga till 23 miljarder euro under den kommande treårsperioden.

Juhani Pardas skräck är att Microsoft med sitt köp av Nokia på sikt flyttar verksamheten till amerikanska västkusten och att Finland som mobilmecka förlorar sin roll. Eftersom Parda tror på en värdeökning på 400 procent de kommande tre åren är planen att bjuda över Microsoft. För att genomföra detta säger sig Juhani Parda ha kontakt med viktig kompetens från företaget och planerar redan en massiv lansering såväl online som via event. Planerna inkluderar även spelprodukter med hjälp av finska spelutvecklare, utbildningsprodukter även de med stöd från finska entreprenörer och säkra produkter där man ska slippa ge upp sin personliga integritet.

Nu söker Juhani Pardas investerare som kan bidra med allt från 5 miljoner euro till 5 miljarder till projektet som han kallar Nokita. Parda säger sig inte tveka om att det här kommer att bli som han säger ”det mest givande äventyret i människans historia”. Om Pardas utfästelser har något med verkligheten att göra låter vi vara osagt, men han har onekligen ett svårt uppdrag framför sig.

Vad tror du om hans chanser att lyckas? Kommentera gärna.