Ultra HD

Vimeo börjar strömma video i 4K-upplösning

Videotjänsten har precis börjat med strömmad 4K-video för utvalda användare, men i början 2016 ska den nya funktionen nå alla.

Publicerad Uppdaterad

Vimeo fortsätter att satsa på 4K. Pro-användare av tjänsten har kunnat ladda upp ultra hd-innehåll i ungefär ett år, men med begränsningen att det sedan enbart gått att titta på materialet om man laddade ner det lokalt.

Nu har företaget börjat rulla ut stöd för att just strömma 4K-video. Den nya funktionen har än så länge bara nått en begränsad skara användare, men planen är den ska nå alla under det första kvartalet nästa år.

Förutom att titta på superhögupplösta klipp på egna sajten vimeo.co ska det även gå att se 4K-material i videospelare som ligger inbäddade på andras webbsidor, säger Vimeo i en kommentar till Variety.

Utöver den nya 4K-funktionen ska företaget också att införa stöd för adaptive bitrate-strömning (ABS) via sin hemsida och appar. I praktiken innebär ABS att videokvaliteten i strömmen kan anpassas efter användarens uppkoppling, med 4K som maximal upplösning.

ABS-stödet väntas nå Apple TV och andra Ios-enheter inom kort, medan Android, Amazon TV och andra plattformar får vänta på tekniken ett tag till.

Källa