700 har jobbat med Apple Pay

Visas betalningsplattform till för fler än Apple

Visas arbete med Apple Pay ska komma andra aktörer tillgodo, säger Visa.

Publicerad Uppdaterad

Visa och Mastercard arbetar båda med att säkerställa att de var och en är den underliggande plattform som används för framtidens mobila betalningstänster. I veckan presenterade Mastercard sitt samarbete med Samsung kring Samsung Pay, en ny betalningstjänst som för den delen även Visa arbetat med. På ett keynote-föredrag på Mobile World Congress igår var det Visas tur att framhäva sin position.
– Vi är den underliggande betalningsmotorn i Apple Pay och vi hade 700 människor som arbetade med det under en 18 månaders period fram till lanseringen förra året, sa Ryan Mclnerney, global president på Visa. Vi ville bygga en plattform och ett system som är skalbart, pålitligt och säkert – men inte bara för Apple Pay, utan för att bygga ett system med öppen arkitektur, som är design-, enhets-, och plattformsneutralt och som låter våra samarbetspartners själva bygga egna betalningsprodukter, fortsatt han.

Medan Mclnerney avstod från att kommentera skillnaderna mellan Samsung Pay och Apple Pay sa han att Samsung hade en fördel i USA i och med att tjänsten fungerar med inte bara Near Field Communication, NFC, utan även med magnetbaserade terminaler.

Han poängterade även att det fanns många likheter mellan de konkurrerande lösningarna. Utöver stöd för NFC och användingen av tokenisring har nämligen både Samsung och Apple valt att använda sig sig av den befintliga betalningsinfrastrukturen med kort och banker.
– De har inte försökt att ändra det, sa han.

Konkurrenterna Visa och Mastercard har en del gemensamma utmaningar framför sig, varav en av de största handlar om att förbli relevanta när korten digitaliseras och integreras i mobiltelefoner. Där arbetar båda företagen med att bygga digitala plattformar som olika typer av aktörer kan använda.