https://www.mobil.se/nyheter/vivo-blev-f-rst-med-fingeravtrycks-l-sare-under-sk-rmglaset
563613
Nyheter
Ny Qualcomm-teknologi presenterad

Vivo blev först med fingeravtrycks-läsare under skärmglaset

Vivo har nu visat upp en modifierad prototyp av sin smartphone Xplay 6 med en fingeravtrycksläsare under skärmglaset signerad Qualcomm.
Precis som tidigare rykten gjort gällande så blev kinesiska Vivo den första tillverkaren att visa upp en smartphone med fingeravtrycksläsare under skärmglaset. Och det är amerikanska Qualcomm som utvecklat tekniken.

Många trodde nog att Apple eller Samsung skulle bli först med att lansera en telefon med fingeravtrycksläsare under skärmglaset, men för en tid sedan började ett rykte cirkulera som gjorde gällande att kinesiska Vivo skulle hinna före de båda andra jättarna. Och ryktet visade sig stämma, för nu har Vivo visat upp en prototyp med just den lösningen. Det handlar inte om någon ny smartphone-modell, utan om en modifierad version av företagets befintliga telefonmodell Xplay 6. Och enheten – som visades upp i samband med MWC Shanghai – har Qualcomms fingeravtrycksteknik under skalet. 

Fungerar under vattnet

Fingeravtrycksläsaren kan placeras under en upp till 1,2 millimeter tjock OLED-skärm och ska även fungera utmärkt även under vatten. Lösningen är ultraljudsbaserad och har förhållandevis hög tolerans för både svett och smuts på fingrarna. Enligt Engadet, som testat fingeravtrycksläsaren, ska den vara avsevärt långsammare än en gängse fingeravtrycksläsare. Engadget noterar även att den tryckkänsliga ytan på prototypen är ganska liten, men teknologin ska enligt uppgifter i princip medge en hur stor avläsningsyta som helst. 

Lanseras i två omgångar

Vivo har inte avslöjat när man tänkt släppa en produkt med fingeravtrycksläsare under skalet. Men enligt Qualcomm är lanseringen av teknologin en tvåstegsraket: Först ska man släppa fingeravtryckssensorn i en version för glas och metall, som ska fungera med enheter som har Snapdragon 660- eller 630-chipp under skalet. Den mer avancerade fingeravtryckssensor som fungerar under skärmglaset kommer att fungera både med framtida Snapdragon-plattformar och även med andra chipp. De första produkterna med den senare lösningen lär dock inte dyka upp förrän nästa år.