https://www.mobil.se/nyheter/windows-7-k-rs-p-zenfone-2
559542
Nyheter
Du behöver bara...

Windows 7 körs på Zenfone 2

Att installera operativsystemet kräver lite extra arbete från din sida, men det ser ut att flyta på ganska bra.

Om du någonsin velat installera ett operativsystemet Windows på en importerad Asus Zenfone 2 kan dina största drömmar ha gått i uppfyllelse. Även om vi önskar att vi kunde säga att det gällde telefoner köpta i Sverige finns det tyvärr inget släppdatum för telefonen här ännu. Men i vilket fall är det en användare vid namnet Ycavan på utvecklarforumet xda som har lyckats med bedriften.

För att göra det själv behöver du “bara” följa Ycavans instruktioner. Din telefon bör vara rootad, det vill säga så du är fri att göra i princip vad som helst med telefonens mjukvara. Det finns ett antal appar på Play Store som endast går att använda om man har rootat sin telefon. Ett enkelt exempel kan vara att du vill installera ett Custom OS som Cyanogen Mod. 

Efter att du har rootat telefonen behöver du installera programvaran som krävs för att köra hela processen. Det inkluderar en kernel och andra saker att ladda ner och installera vi rekommenderar att du läser om i originaltråden. I teorin ska du sedan kunna välja i princip vilket operativsystem du vill så länge det installeras från en iso-fil, en digital kopia av exempelvis en CD eller DVD.

Instruktionstexten för hela installationsprocessen är över 900 ord lång så vi rekommenderar att du har en kopp varmt te eller kaffe redo. En riktig entusiast kanske kan ägna sig åt det som ett helgprojekt, särskilt lång tid lär det ta för de som inte är vana vid den här sortens arbete.

Det är väldigt riskfyllt att försöka sig på att installera hemgjorda program av den här typen på mobilen, särskilt utan tidigare erfarenhet. Därför rekommenderar vi användare att vara försiktiga och helst inte alls göra något om ni känner er osäkra på hur det här fungerar. Men tanken på att köra datorversionen av Windows 10 på mobilen innan den mobilanpassade versionen kommer är ganska spännande...

Källa