https://www.mobil.se/nyheter/windows-phone-8-funktioner-l-ckta
500658
Nyheter
NFC och smart Wlan

Windows Phone 8-funktioner läckta

Nästa version av Windows Phone ska klara fler skärmupplösningar, ha stöd för NFC och automatisk kunna koppla över till Wlan för att minska förbrukningen av mobildata.

Uppgifterna om den nya Windows Phone-versionen kommer från webbplatsen Pocketnow.com som uppger att man kommit över en film där den Windows Phone-ansvarige Microsoft-chefen Joe Belfiore går igenom nyheternna i Windows Phone 8. Videon ska egentligen har varit avsedd att visas internt på Nokia.

Av filmen framgår att Windows Phone 8 ska göra det lättare för tillverkarna att ta fram telefoner som hårdvarumässigt kan konkurrera med Iphone- och Android-mobiler. Stöd för fyra nya skärmupplösningar ska finnas med i systemet, liksom stöd för processorer med flera kärnor.

Tillverkarna ska också kunna utrusta telefonerna med NFC-moduler och Belfiore använder uttrycket "waller experience". Det är tydligt att man vill göra något som liknar Googles satsningar på mobila betalningar i form av Google Wallet, som idag fungerar med de två senaste Nexus-mobilerna hos vissa amerikanska operatörer. Även Microsoft tänker sig att gå via operatörerna och att använda sim-kortet som en del i säkerhetslösningen ska vara möjligt. Man tänker sig också att trådlös överföring med NFC även ska kunna användas för att föra över och ta emot innehåll från datorer och surfplattor.

Gränssnittet kommer till stora delar att vara gemensamt för telefoner, surfplattor och datorer och app-utvecklare ska i stor utsträckning kunna återanvända sin kod när anpassar appar för att fungera på både telefoner och datorer.

En annan nyhet är att man inte längre kommer att synka med Zune-mjukvaran i sin dator och att man istället kommer använda ett särskilt program för det. Det verkar alltså som att Microsoft planerar att i någon form låta synk-programmet Active Synvc återuppstå.

En funktion som man redan gått ut med officiellt som en del av Windows 8 för datorer är möjligheten att hålla nere dataförbrukningen genom att automatiskt koppla från mobilnätet till Wlan när man får kontakt med något av de trådlösa nätverk som enheten lärt sig att man brukar ansluta till.

Windows Phone 8 går under arbetsnamnet Apollo och enligt tidigare uppgifter ska den nya versionen släppas först mot slutet av året.