Microsoft medger:

Windows Phone sårbart för sms-attack

Sms med ett visst innehåll kan räcka för att slå ut hela meddelande-funktionen i Windows Phone-mobiler.

Publicerad Uppdaterad

Ett säkerhetshål har upptäckts i Windows Phones så kallade meddelande-hub, alltså den del av systemet som där användaren kan skriva och läsa meddelanden av olika typer.

Säkerhetsbristen gör att ett sms där texten är formulerad på ett visst sätt kan få telefonen att starta om av sig själv. Efter omstarten kan användaren överhuvudtaget inte komma åt meddelande-hubben. Förutom sms och mms hanterar meddeladen-hubben även chatt-meddelanden från Facebook och Live Messenger och det går även att skicka samma meddelande och få samma effekt via dessa chatt-tjänster.

Det som gör sms-metoden extra allvarlig är att det räcker att känna till telefonnumret till den mobil man vill angripa och någon tidigare kontakt med användaren av telefonen behövs inte.  

Det enda sättet att kunna använda meddelanden-funktionen efter ett angrepp uppges vara att göra en fullständig återställning av telefonen och radera allt som finns lagrat på den. 

Enligt webbplatsen Phonescoop.com har Microsoft bekräftat problemet i ett officiellt uttalande men utan att ge någon tidsplan för när det kan vara löst.

"Vi känner till problemet och våra igenjörer undersöker det nu". skriver  Microsofts talesperson Greg Sulliban i ett mejl. "När vi har fått fram mer detaljer ska vi vidta lämpliga återgärder för att se till att kunderna är säkra".