Mediateks nya superchip

X2 Extreme - rumänsk supertelefon

Allview X2 Extreme är en av de första telefonerna med Mediateks Helio X10-chip

Publicerad Uppdaterad

Allview är kanske inget telefonmärke du är bekant med sedan tidigare, då det rumänska företaget inte funnits i Sverige tidigare (och någon officiell svensk lansering verkar inte vara på kartan, även om de levererar till Sverige för den som vill), men deras senaste toppmodell är intressant av flera skäl.


Dels är X2 Extreme av de första telefonerna med Mediateks nylanserade toppserie Helio, i det här fallet systemchippet Helio X10. Siffermässigt innebär det åtta 64-bitarskapabla processorkärnor på två gigahertz, grafik i form av PoverVR Rogue G6200, tre gigabyte arbetsminne, 64 gigabyte lagringsutrymme (plus plats för minneskort) samt en sex tum stor display med upplösningen 2560x1440 pixel. Kameran ligger på 24 megapixel med stöd för 4K-video och den främre motsvarigheten landar på åtta megapixel. 


För att driva hela ekipaget sitter det ett batteri på 3 500 milliamperetimmar och som en extra liten bonus finns både stöd för dubbla SIM-kort och fingeravtrycksläsare samt Android 5.1 installerat från start. Givetvis finns även 4G med i bygget och det gör även den något ovanliga funktionen stereohögtalare.


De mjukvarufunktioner som beskrivs på Allviews hemsida, med bland annat gester för att starta olika appar, känns igen från andra telefoner med Mediateks chip och om vi får göra en kvalificerad gissning handlar det här om en av Mediateks referensdesigner av telefoner som kan köpas in av olika företag, ungefär som det blev när Gionees supertunna lur dök upp som Kazam Tornado 348 här i Europa.


Telefonen ska finnas klar för leverans den 28:e augusti till den väldigt attraktiva prislappen 439 euro, eller strax över 4 000 kronor. Är telefonen lika bra i praktiken som den är på pappret kan det här bli en riktigt intressant historia.