https://www.mobil.se/nyheter/xiaomi-mi-9-officiellt-lanserad
566613
Nyheter
Snapdragon 855, trippelkamera med 48 megapixel

Xiaomi Mi 9 officiellt lanserad

● BILDSPEL
På ett event i Kina visade Xiaomi för första gången på allvar upp sin nya toppmodell.

När ett företag är så frikostigt med teasers som Xiaomi är frågan när gränsen egentligen går för en officiell lansering. Nu på morgonen höll man ett event där man för första gången visade upp Xiaomi Mi9, men namnet och mycket annat har man avslöjat i förtid, och på söndag håller man en till lansering, då telefonen visas upp i Europa.

I vilket fall är det nu locket av för fakta om Xiaomi Mi9. Telefonen är försedd med chipsetet Snapdragon 855, en av de första mobilerna att viss upp med det, och enligt företaget levererar Mi 9 387 851 poäng i prestandatestet Antutu, att jämföra med 293 897 för föregångaren Mi 8. Skärmen är en 6,39 tum stor amoled-display tillverkad av Samsung, med droppformad sensorpanel i överkanten. I den nya versionen av företagets system Miui finns ett mörkt läge som i kombination med amoledskärmen ska kunna dra ner på strömförbrukningen med upp till 83 procent på full ljusstyrka.

Telefonens baksida är i glas med holografiska effekter i färgerna lavender, blå och svart. Man kommer även att sälja en "genomskinlig variant". Den här gången låtsas man inte som att det är telefonens innanmäte man ser genom glaset, det är en etsad bild som avbildar elektroniska komponenter. Här på baksidan finns också en trippelkamera där huvudkameran är på 48 megapixel tack vare Sonys IMX586-sensor som vi tidigare sett i Honor View 20. De andra två kamerorn är en vidvinkellins och en lins för 2 gångers optisk zoom. Xiaomi har sett till att DxOMark benchmarkat kameran i förtid, och undersökningsföretaget ger kameran 107 poäng vilket placerar den bland de bästa mobilkamerorna just nu. För video ger man kameran 99 poäng vilket är det högsta resultatet hittills för en mobilkamera.

Fingeravtrycksläsaren hittar du däremot i skärmen. På sidan finns en separat knapp för att aktivera Google assistant. Batteriet är på 3300 mAh, med 27 watts snabbladdning. telefonen har dessutom stöd för trådlös laddning med upp till 20 watt, men den laddaren får du köpa till separat.

Xiaomi Mi 9 kommer att säljas med 6 eller 8 GB arbetsminne och 128 GB lagring, med en prislapp i nivå med vad Mi 8 kostade vid lansering. Det betyder att vi kan vänta oss ett svenskt pris kring 6000 kronor. På söndag vid den europeiska lanseringen vet vi kanske mer om när telefonen kommer till Sverige.

Ämnen