Inleder samarbete med Light

Xiaomitelefoner kan få samma kameratyp som Nokia 9

Pentakameran i Nokia 9 Pureview bygger på teknologi från företaget Light.

HMD Globals pinfärska telefonmodell Nokia 9 har primärt väckt uppmärksamhet till följd av att den har hela fem kameralinser på bakstycket. Och en liknande lösning ser nu ut att kunna vara på väg till Xiaomis telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Det är företaget Light som ligger bakom den iögonfallande kameran med fem linser som pryder bakstycket på HMD Globals nya Nokia 9 Pureview. Light har specialiserat sig på att skapa små kameror med flera linser och framför allt mjukvara som gör att de fungerar bra ihop. Just den biten är långt mer komplicerad än man kanske tror, och det finns till och med en term på området: Computational Photography.

Och Lights teknik kan nu vara på väg till fler telefonmodeller, närmare bestämt den kinesiska elektronikjätten Xiaomis kommande smartphones. Xiaomi har nämligen inlett ett samarbete med just Light, och även om det inte framgår vilka produkter man kommer att samarbeta kring, så handlar det med mycket stor sannolikhet trots allt om smartphonekameror.

Det finns i nuläget inga uppgifter om när LIghts teknologi kan tänkas dyka upp i en Xiaomiprodukt, men en kvalificerad gissning är att det åtminstone inte sker tidigare än 2020. 

Källa