Ny lur från Sony

Xperia Z Ultra: Bjässe med full hd-skärm

Precis som förväntat visade Sony upp sin nya jättelur Xperia Z Ultra på tisdagen. 6,4-tumsluren har full hd-skärm, Snapdragon 800-processor - och går att skriva på med vilken sorts penna som helst.

Publicerad Uppdaterad

På tisdagsförmiddagen blev det klart att Sony kommer att släppa en så kallad phablet. Den nya enheten - döpt till Xperia Z Ultra - har en tft-skärm med en imponerade storlek på 6,4 tum. Skärmens upplösning ligger på 1920 gånger 1080 bildpunkter, vilket brukar benämnas som full hd.

Xperia Z Ultra är den första mobiltelefonen från Sony att använda en ny skärmteknik kallad Triluminos. Detta kombinerat med nya bildförbättringsmotorn X-Reality ska göra att färgarna är mer livliga, samt att skärpan är förbättrad på Xperia Z Ultra.

Inför lanseringen ryktades det om att Xperia Z Ultra skulle komma med en stylus-penna - och nu kan vi konstatera att dessa rykten var sanna. Anmärkningsvärt är att bjässteluren är försedd med en särskilt pekskärmsteknik som gör det möjligt att använda vilka objekt som helst med en diameter över 1 millimeter som penna. Det här gör att du kan använda din gamla blyertspenna när du vill anteckna på den nya luren.

Qualcomms nya superprocessor

Inuti telefonen snurrar Qualcomms värsting-systemprocessor Snapdragon 800, som är försedd med fyra kärnor och har en klockfrekvens på 2,2 GHz, vilket är snabbast hittils för en ARM-baserad smart mobiltelefon.  Här finns även 2 Gbyte i arbetsminne och grafikdelen Adreno 330. Enheten har bland annat stöd för 4G, NFC, DNLA och Bluetooth v4.0. Lurens lagringsminne ligger på 16 Gbyte. Den som har behov av mer minne än så kan ansluta ett mikroSD-kort på upp till 64 Gbyte.

På baksidan av Xperia Z Ultra finner vi en 8-megapixelskamera med Exmor RS for mobile-sensor och HDR-läge för både video och stillbilder. Enheten har även en videosamtalskamera på 2 megapixel.

Kan sänkas ned till 1,5 meters djup

Sony Xperia Z Ultra uppfyller kraven för IP-klasserna 55 och 58. När det gäller IP 55 innebär det att partiklar kan tränga in i telefonen, men inte så pass stor utsträckning att den ska skadas av det. I fråga om IP 58 betyder det att telefonen klarar av att sänkas ner till 1,5 meters djup i upp till 30 minuter. Detta kan jämföras med toppmodellern a Sony Xperia V och Sony Xperia Z, som uppfyller IP57-klass och alltså  "bara" klarar av vatten på en meters djup i en halvtimme.

Xperia Z Ultra ska släppas globalt under Q3 2013. Än så länge är prisuppgifterna okända.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=h3>

Sony Xperia Z Ultra

Mått: 179.4 x 92.2 x 6.5 millimeter

Vikt: 212 gram

Skärm: 6,4 tum, TFT, 1920 x 1080 pixlar

Operativsystem: Android 4.2 (Jelly Bean)

Processorplattform: Snapdragon 800, 2,2 GHz quad-core

Kamera: 8 megapixel, Exmor RS for mobile-sensor, 16 x digital zoom, HDR (fotografier/rörlig bild), geotaggning, ansiktsigenkänning, bildstabilisator

Videosamtalskamera: Ja, på 2 megapixel, kan filma i 1080p-upplösning

Ramminne: 2 Gbyte

Lagringsminne: 16 Gbyte, plats för minneskort på upp till 64 Gbyte (microSD)

Batteri: 3 000mAh, ej löstagbart.

Anslutningar: 3,5 mm hörlurport, LTE/4G, DNLA, Bluetooth v4.0, NFC, aGPS, microUSB, Wi-Fi, Wi-Fi Hotspot

Övrigt: Uppfyller kraven för IP55- och IP58-klassning.

Släpps: Under Q3 2013.

Pris: Ännu okänt, men enligt Sony ska enheten vara "dyrare än Xperia Z".