Nya toppmodellen från Sony

Xperia Z: vattentålig med 1080p-skärm

Under natten mot tisdag svensk tid passade Sony på att visa upp sitt nya flaggskepp - Sony Xperia Z. Med en högupplöst 5-tumsskärm, en fyrkärnig Snapdragon-processor och stöd för LTE/4G är Xperia Z ett riktigt kraftpaket. Dessutom vattentät.

Publicerad Uppdaterad

Just nu pågår teknikmässan CES 2013 för fullt i Las Vegas. En av branschens sämst bevarade hemligheter har varit att Sony med största sannolikhet skulle visa upp en ny toppmodell under mässan.

Natten mot tisdag (svensk tid) blev detta verklighet när Sony höll presskonferens och stolt visade upp Sony Xperia Z och Sony Xperia ZL, som vi återkommer till senare.

Sony Xperia Z är, precis som rykten sade, en imponerande pjäs med en TFT-skärm på 5 tum. Upplösningen ligger på 1080 x 1920 pixel, vilket innebär en makalös pixeltäthet på 441 pixel per tum (ppi). Telefonen är även utrustad med den nya mobila Bravia 2 Engine. Väl påslagen ska denna funktion optimera skärmens färger och skärpa när du tittar på video eller stillbilder.

Skärmstorleken till trots är Sony Xperia Z mycket tunn när det gäller tjockleken. På sitt smalaste ställe ställe mäter telefonen endast 7,9 millimeter från fram- till baksida. Detta kombinernat med vikten på 146 gram gör att Xperia Z känns mycket smidig, rapporterar Phone Dog.

I likhet med tidigare toppmodellen Sony Xperia V har den nya värstingen Sony Xperia Z ip-klass 55/57, vilket i praktiken innebär att telefonen är damm- och vattentålig. Du kan spola vatten över Xperia Z utan att den tar skada, och luren klarar av att sänkas ner i vatten till en meters djup i minsti 30 minuter.

En tydlig skillnad mot föregångaren Xperia V är att Xperia Z - precis som Nexus 4 från LG - har Gorilla Glass-glas på både fram- och baksidan. För att skydda telefonens innanmäte från vatten har man dock täckt hörlursingången och andra anslutningar med ett slags lock i plast. Enligt Sony ska Xperia Z släppas i tre färger: svart, vit och lila.

Introducerar HDR-video

Utöver damm- och vattentåligheten har Sony välsignat Xperia Z med en 13-megapixelkamera, som är den första med den nya Exmor RS-kamerasensorn. Anmärkningsvärt är också att Sony i och med Xperia Z introducerar HDR-video. High Dynamic Range-fotografi (HDR) fungerar på så sätt att kamera tar (vanligtvis) tre bilder med olika exponering, och sedan kombinerar dessa i en helt ny bild. Sony Xperia Z ska alltså ha möjligheten att spela in rörlig bild med flera olika exponeringar samtidigt, och sedan uppnå ett resultat som liknar det vi tidigare har sett i och med HDR-bilder.

Utöver HDR-video ska kameran till Sony Xperia Z bland annat även kunna ta en serie av 9-megapixelbilder (photo burst) i 10fps.

Sony Xperia Z är utrustad med Qualcomms senaste superprocessor Snapdragon S4 Pro, vilken vi tidigare har sett i bland annat Nexus 4 by LG. Systemprocessorn bjuder på fyra Krait-processorkärnor klockade till 1.5GHz, grafikprocessorn Adreno 320 och 2 gigabyte i ram-minne.  Sonys nya toppmodell kan även bocka av de flesta anslutningar man kan önska, då telefonen har stöd för NFC, Bluetooth v4.0 (A2DP), mikroUSB 2.0, wifi 802.11 b/g/n,  Wi-Fi Direct och DLNA. Xperia Z har även LTE/4G.

Kommer i mars

Tittar vi på telefonens mjukvara kan vi berätta att Sony Xperia Z bland annat  erbjuder Sony-programvara som Clear Audio+ (ljudoptimering) och Battery Stamina mode, vilket ska förlänga batteritiden genom att stänga av processor och appar i bakgrunden när skärmen har släckts. En skärm av denna storlek - 5 tum - kräver mycket batterikraft att driva, och för att mäkta med detta har Sony Xperia Z fått ett kraftfullt 2 330mAh-batteri.

Sony Xperia Z väntas släppas till marknaden tidigaste i mars, och kommer då skeppas med Android 4.1 Jelly Bean och Sonys gränssnitt på toppen av operativsystemet. I nuläget finns det inga uppgifter om hur mycket Sony Xperia Z kan komma att kosta.

Källa

Fakta: Sony Xperia Z

Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean

Mått: 139 x 71 x 7.9 mm

Vikt: 146 gram

Skärm: 5 tum, TFT, 1080 x 1920 pixel (441 ppi)

LTE/4G: Ja

Systemprocessor: Qualcomms Snapdragon S4 Pro, quad core Krait CPU 1.5GHz, Adreno 320 GPU

Ram-minne: 2 gigabyte

Lagringsminne: 16 gigabyte, plats för mikroSD-kort upp till 32 gigabyte

Huvudkamera: 13 megapixel (4128x3096 pixel), autofokus, LED-blixt, ansiktsigenkänning, bildstabilisator, geo-taggning, pekfokus.

Video: Ja. 1080p@30fps

Videosamtalskamera: Ja

Anslutningar: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.0, mikroUSB 2.0, DLNA, NFC

Övrigt: IP 55/57-klassning, kan spela in HDR-video, Battery Stamina Mode

Släpps: Tidigast i mars 2013

Pris: Ännu okänt