Tuffa krav diskvalificerar flera flaggskepp

Youtube börjar certifiera enheter som erbjuder bättre tittarupplevelse

Youtube har dragit igång ett nytt program som går ut på att certifiera mobila enheter som ger en optimal tittarupplevelse på plattformen.

Publicerad Uppdaterad

Youtube Device Report är det officiella namnet på portalen där Youtube nu rekommenderar mobiltelefoner som man certifierat som så kallade signatur-enheter (Signature Devices). För att föräras det aningen kryptiska epitetet måste en telefon klara ett antal ganska tuffa krav, vilket i gengäld borgar för att enheterna kan ge en optimal tittarupplevelse på plattformen. Det hela uppmärksammades när Samsung igår lanserade sitt nya flaggskepp Galaxy Note 9, som klassas som en godkänd enhet i sammanhanget. 

18 enheter listade

Kraven för att en mobiltelefon ska räknas som en signatur-enhet är att den har stöd för HDR och 4K, har hög bilduppdateringsfrekvens, använder pålitlig DRM-teknologi samt de senaste videocodecs som finns. Varje enhet utvärderas av Googles team, som dessutom ger tillverkarna rekommendationer kring ändringar som ska göra tittarupplvelsen bättre. I dagsläget har 17 enheter utöver Note 9 kvalificerat sig, däribland HTC U12 Plus, Oneplus 6 och Pixel 2 XL. Apples Iphone-modeller lyser med sin frånvaro, något som bland annat lär bero på att enheterna saknar stöd för videocodecet VP9. 

Källa