Efter kritiken

Youtube kontrar konspirations-klipp med Wikipedia-länkar

Youtubes vd Susan Wojcicki har i samband med SXSW-festivalen i Austin, Texas meddelat att Youtube nu ska vidta åtgärder mot spridningen av vilseledande och felaktig information på plattformen. Detta genom att förse exempelvis konspirationsvideo-klipp med Wikipedialänkar. Till Wikimedias förvåning har dock Youtube inte pratat med dem om saken.

Publicerad Uppdaterad

Flera nätjättar befinner sig under hårt tryck att få bukt med vilseledande information och fejknyheter, en situation som renderat en hel del aktivitet från exempelvis Facebooks sida på sistone. Och nu har även Google-ägda Youtube beslutat sig för att försöka få bukt med problemen på sin plattform. I samband med festivalen SXSW i Texas meddelade därför Youtubes vd att man står i begrepp att börja förse konspiratoriska teorier på plattformen med Wikipedia-länkar. Ett klipp om att månlandningen var fejkad ska således ackompanjeras av en relevant Wikipedialänk som berättar om månlandningen. 

Har redan fått kritik

Men konceptet med Wikipedialänkar har redan fått kritik. Många anser nämligen att länkarna inte konfronterar klippen, vilket på sätt och vis skulle göra dem meningslösa. Konspirationsteoretiker tenderar ju ofta att ifrågasätta just det som anses vara vedertagna sanningar. Dessutom har en annan intressant detalj dykt upp och det är att Youtube uppenbarligen inte har pratat med Wikimedia – det vill säga organisationen bakom det digitala uppslagsverket – om saken. Wikimedia säger i ett uttalande att man förvisso tycker det är bra att man används som en referens i sammanhanget och att tanken är att alla ska ha tillgång till informationen. Men samtidigt påpekar man att man också uppmuntrar företag som använder sig av innehållet att bidra till verksamheten på något sätt. Huruvida Youtube har tänkt göra det eller inte är i nuläget oklart. 

Källa