Snyggare med samma upplösning

Youtube lanserar bättre videokvalitet

Betalande användare börjar nu få tillgång till bättre videokvalitet utan att behöva högre upplösning.

Publicerad Uppdaterad

Youtube har nu börjat rulla ut den förbättrade varianten av 1080p-upplösning som ger förbättrad bildkvalitet men med bibehållen upplösning. Knepet handlar om att Youtube börjar använda en högre bitrate, vilket enkelt innebär att man bakar in mer information och därmed högre bildkvalitet i den befintliga upplösningen. Det innebär en högre detaljrikedom, inte minst i sekvenser som innehåller mycket rörelse.

Än så länge finns den förbättrade bithastigheten bara tillgänglig för Ios, men kommer inom kort även att börja rullas ut till andra plattformar inklusive webbläsare. Det krävs även att man är betalande premiumanvändare för att få tillgång till det förbättrade videoläget. Det är dock inte alla videor som kommer att få tillgång till den högre bithastigheten. Liveströmmar, Youtube Shorts och videor som har laddats upp i annan upplösning än 1080p kommer inte att få tillgång till funktionen.

För att undersöka om en video erbjuder den nya bithastigheten, starta en video i appen och gå till inställningarna och välj alternativet Kvalitet. Om videon erbjuder det nya videoläget finns det alternativet där tillsammans med de traditionella upplösningarna.