Musik utan avbrott

Youtube lanserar reklamfri betaltjänst

Foto: Rego Korosi/Flickr

Med låtlistor, musik offline – och låtar från Taylor Swift - tar man upp kampen mot Spotify.

Publicerad Uppdaterad

Snart kan du lyssna på musik utan reklam i Youtube. I går onsdag meddelade nämligen musikjätten att den lanserar en reklamfri abbonemangstjänst.

– Ni har bett oss om ett sätt att lyssna på musik utan annonser, att fortsätta lyssna på musik även om ni låser skärmen eller börjar använda en annan app och att kunna spela musik även om ni inte är anslutna till internet. Det är därför vi i dag lanserar YouTube Music Key beta, skriver företaget på sin blogg

Testversionen, som är gratis, finns bland annat i Finland, Storbritannien, Spanien, Italien, Portugal, Irland och USA. I framtiden kommer abonnemanget att kosta runt 60 kronor (7,99 dollar per månad). Då slänger även Google-ägda Youtube med en prenumeration på Google Play Music i paketet. 

Utmanar Spotify
Det var inte ens två veckor sedan Youtubes vd Susan Wojcicki avslöjade att en prenumerationstjänst var “nära förestående”. 50 procent av Youtubes tittarsiffror numera kommer från mobila enheter och Youtube vill med satsningen konkurrera med de många mobila musikappar erbjuder sina användare reklamfria prenumerationstjänster, berättade hon då. 

– Mobilt är superviktigt. Det är viktigt för alla branscher, sa Susan Wojcicki.

Betaltjänsten utmanar alltså såväl Apples musiktjänster som amerikanska Pandora och –  med låtar från Taylor Swift – Spotify, från vars musikkatalog popdrottningen drog tillbaka sina låtar för några veckor sedan.