Efter kritiken

Youtube lovar städa upp bland innehåll för barn

Youtube har fått en hel del kritik för att man inte haft tillräcklig koll på det innehåll på plattformen som riktar sig till barn. Nu lovar Googles videojätte bättring och vidtar ett flertal åtgärder på området.

Publicerad Uppdaterad

Ett växande problem på Youtube är företeelsen med videoklipp som vid en första anblick ser ut att rikta sig till barn, men som innehåller potentiellt traumatiserande eller otäcka klipp. Dels handlar det om innehållskapare som medvetet lägger in olämpligt innehåll en bit in i klippen, dels handlar det om att rekommendationssystemet inte fungerar som det ska i sammanhanget. Ett exempel är klipp med den tecknade grisenn Peppa Pig, som följts av rekommendationer av filmer där man visar slakt av djur. Men nu ska Youtube försöka få bukt med problemen. 

Tuffar regler

En av de åtgärder man vidtar är att man inför tuffare regler och en hårdare policy kring innehållet på plattformen. Man kommer dessutom att blockera olämpliga kommentarer till klippen. Ett 50-tal kanaler som identifierats som att de vänder sig till barn men ändå innehåller olämpligt material har stängts ned och tusentals klipp har redan plockats bort. Utöver det säger man sig även titta närmare på att investera i maskininlärning för att få bukt med problemet. Hur väl man lyckas återstår nu att se, men ett tips för den som är orolig är att helt enkelt inte låta barnen titta på Youtube själva tills vidare. 

Källa