INTEL och ZTE i nytt samarbete

ZTE Geek: 5 tum och Intelprocessor

Möt ZTE Geek - en 5-tums lur med den senaste Atomprocessorn från Intel.

Publicerad Uppdaterad

Kinesiska ZTE visade nyligen upp en helt ny lur. Denna skapelse har fått det något publikfriande namnet Geek. 

Telefonens framsida pryds av en hd-skärm (1280 x 720 bildpunkter) på fem tum.  Enheten körs med Android 4.2 Jelly Bean som operativsystem, har en 8-megapixelskamera, 8 gigabyte i minne och ett batteri med en kapacitet på 2 300mAh.

Det som får Geek att stå ut från andra lurar är att den är den första med Intels nya Atom-processor, Z2580, med 32 nanometer tillverkningsprocess. Processorn har en klockfrekvens på 2GHz. Enligt Intel ska den vara mellan två och tre gånger snabbare än tidigare generationers mobilprocessorer.

Intel fortsätter att satsa

Sedan en tid tillbaka har jätten Intel satsat stenhårt på att ta sig in på den åtråvärda marknaden för mobiltelefoner, och lanserade modellen San Diego under våren 2012.

Det är framför allt brittiska storkonkurrenten ARM man vill ta marknadsandelar från.  ARM har under de senaste åren fått en mycket stark position tack vare ARM-baserade mobilchip från bland annat Qualcomm (Snapdragon-serien) och Nvidia (Tegra-serien).

ZTE Geek är inte första telefonen från ZTE med Intelprocessor. Tidigare i år släpptes ZTE Grand X In, vilken ni kan läsa ett test av här.

När och var ZTE Geek ska släppas är ännu inte klart, men förhoppningsvis kommer mobilen även till våra breddgrader.