Uppgifter från källor med insyn

ZTE riskerar att förlora sin Android-licens

Den kinesiska telekomjätten ZTE kan få det tufft på mobilsidan framöver. Detta då man enligt uppgifter riskerar att förlora sin Android-licens, till följd av ett beslut från den amerikanska handelskammaren.

Publicerad Uppdaterad

Den amerikanska handelskammaren bestämde så sent som igår att amerikanska bolag inte får sälja komponenter till den kinesiska telekomjätten ZTE under de sju kommande åren. Beslutet kommer som en följd av att ZTE tidigare erkänt att man brutit mot USA:s sanktioner mot Iran och levererat amerikansk teknologi till landet. ZTE har förvisso redan betalat sitt skadestånd på motsvarande 7,5 miljarder kronor för tilltaget, men de amerikanska myndigheterna har nu slagit ned på att ZTE inte fullföljt de löften man gav i samband med sitt erkännande, som bland annat innebar disciplinära åtgärder mot 35 anställa och att man skulle sparka fyra personer. Att stoppa amerikanska tillverkare från att leverera komponenter i hela sju års tid är dock en tämligen ovanlig och tuff åtgärd. Och nu ser den ut att kunna få betydligt större följder för ZTE än man först trott. 

Oklart huruvida Android omfattas

Enligt källor med insyn i saken som nyhetsbyrån Reuters talat med så ska nämligen förbudet möjligen även omfatta mjukvara. Därmed skulle Google inte kunna leverera sitt operativsystem Android, som ZTE:s smartphone-enheter är baserade på. ZTE och Google ska enligt källorna redan ha fört diskussioner kring det hela, men det är fortfarande oklart huruvida Android omfattas av förbudet. ZTE är världens sjunde största Android-tillverkare och levererade inte mindre än 46,4 miljoner smartphones förra året. Varken ZTE eller Google har kommenterat uppgifterna om det eventuella förbudet ännu.

Källa