Chef bekräftar:

"ZTE släpper Firefox OS-mobil i Europa"

Det är nu klart att det är kinesiska ZTE som släpper den första mobiltelefonen med Firefox OS i Europa. Uppgifterna kommer från en högt uppsatt ZTE-chef i USA.

Publicerad Uppdaterad

Mozillas eget mobila operativsystem Firefox OS gjorde premiär under förra årets CES-mässa. Projektet hade då namnet Boot to Gecko (B2G), vilket nu har ändrats till Firefox OS. Operativsystemet är helt baserat på webbteknik. Appar ska kunna skapas enbart med hjälp av HTML5, Javascript och CSS. Själva systemet bygger på Gecko, den renderingsmotor som Mozilla använder i sin populära webbläsare Firefox. 

Lanseras i Europa i år

Tidigare i veckan rapporterade Engadget att man hade fått titta lite närmare på Firefox OS under CES 2013  Operativsystemet visades då upp på en omärkt mobiltelefon, som dock var misstänksamt lik Blade 3 från ZTE.

Det har sedan tidigare ryktats om att det är just ZTE som ska visa upp världens första mobiltelefon med Firefox OS. Nu bekräftas detta av Cheng Lixin, chef för ZTE i USA. 

Plattformen, som sedan tidigare är uppbackat av operatörer som blandat Deutche Telekom, Smart och Telenor, kommer att göra debut på en enhet som säljs av operatören Vivo (Telefonica) i Brasilien, skriver sajten Mobile World Live

Kan även komma till USA

I en intervju med affärstidningen Bloomberg berättar Lixin också att ZTE samarbetar med en europeisk mobiloperatör för att kunna lansera en ZTE-telefon med Firefox OS på den europeiska marknaden under 2013. Det framkommer dock inte vilka europeiska operatörer som möjligtvis är aktuella.

Cheng säger också att man tittar på möjligheterna att lansera en Firefox Os-mobil i år på den nordamerikanska marknaden.

Källa