Annons

Exynos kan bli starkare konkurrent till Snapdragon

ZTE-telefoner kan få Samsung-tillverkade processorer

Telefonerna från kinesiska ZTE har idag Snapdragon-chipp från amerikanska Qualcomm. Men den saken ser det nu ut att kunna bli ändring på, dels till följd av USA:s handelsförbud mot den kinesiska tillverkaren, dels då koreanska Samsung sägs jobba ihärdigt med att sälja in sina Exynos-chipp till andra telefontillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Att Samsungs Exynos-chipp är allmänt kända beror förstås på att de sitter i företagets egna mobiltelefoner. I telefoner som släpps på den nordamerikanska marknaden använder man förvisso Snapdragon-chipp från Qualcomm, men i resten av världen är det Exynos som gäller. Och Samsung är ju som bekant världens största mobiltillverkare. Men utöver Samsung själva är det dock minst sagt skralt med tillverkare som använder Exynos-chippen. Faktum är att det bara är en enda tredjepartstillverkare som använder Exynos-chipp i sina telefoner, nämligen kinesiska Meizu. Men Samsung jobbar nu ihärdigt med att förändra den saken och för just nu diskussioner med flera olika tillverkare. Det har bekräftats av Samsungs chef för logikchipp, Inyup Kang. 

Ny storkund kan vara ZTE

En ny Exynos-kund ska enligt Kang presenteras under första halvan av nästa år, och det skulle myket väl kunna handla om kinesiska ZTE. Detta till följd av det amerikanska handelsdepartementets förbud mot export av komponenter och mjukvara till ZTE, något som är resultatet av att ZTE brutit mot de amerikanska handelssanktionerna mot Iran. Förbudet innebär bland annat att man inte längre kan förlita sig på Qualcomm som chippleverantör. ZTE har därför tvingats börja leta efter leverantörer i andra delar av världen, något som satt rejäla käppar i produktionshjulen. Den amerikanske presidenten Donald Trump sade förvisso så sent som i söndags att han vill hjälpa ZTE att komma igång igen, men några konkreta åtgärder har ännu inte vidtagits. Samsung poängterar i ett uttalande att man ”för diskussioner med alla tillverkare” och att ingenting är klart.

Källa