1
1
https://www.mobil.se/oneplus-10t
572477
Produkttester
falskt
Snabb med mjuka former

Test: Oneplus 10T – Superladdare och snabbaste chipsetet

● BILDSPEL
Fokus i Oneplus 10T ligger på snabbladdning och ny processor.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Snabb
Supersnabb laddning

Oinspirerat användargränssnitt
Ej vattentät
Ingen trådlös laddning

När Oneplus lanserade sin toppmodell i våras blev det bara en 10 Pro, inte en vanlig Oneplus 10. När man nu lanserar höstens T-serie är det istället bara en vanlig 10T, inte en 10T Pro. Oneplus 10T ersätter alltså inte Oneplus 10 Pro som man fortfarande ser som företagets toppmodell.

Priset är också lägre på Oneplus 10T, 8 000 kronor för 8/128 GB och 9000 kronor för 16/256 GB.

Men samtidigt tillhör Oneplus 10T en ny generation med nya fördelar jämfört med Oneplus 10 Pro. Snabbare chipset och snabbare laddning är de två mest uppenbara men det finns mer under huven.

Vi kan börja med chipsetet. Man har satt in det nya chipsetet Snapdragon 8 Plus Gen 1 i mobilen som är cirka 10 procent snabbare men framför allt mer energieffektivt. Hastigheten är svår att märka av, både denna mobil och Oneplus 10 Pro känns supersnabba. Skillnaden märks nog mer på batteritiden som är riktigt bra för telefonen. Skulle batteriet ta slut är det snabbt åtgärdat. Man har skruvat upp snabbladdningen till hela 150 watt. Laddaren som följer med har dessutom 168 watt, och kan även användas för att ladda laptops med stöd för USB C-laddning, men telefonen kan alltså ladda i 150 watt.

Supersnabb laddning

Oneplus radar upp alla tekniker som används för att se till att batteriet är säkert, till exempel 13 temperatursensorer som övervakar batteriet vid laddning och justerar laddhastigheten därefter. Normalt när man laddar en mobil är laddhastigheten rätt förutsägbar från gång till gång, men här varierar den faktiskt märkbart, vilket jag antar beror på telefonens temperatur för stunden. Oneplus säger att telefonen ska kunna ladda från en till 100 procent på bara 19 minuter. Jag når bara nästan upp i det som bäst, men 96 procent på 19 minuter är ju heller inget att klaga på. Det går verkligen galet snabbt att ladda mobilen med den medföljande laddaren. Nöjer du dig med ett halvfullt batteri tar det 8 minuter från tomt.

Batteriet ska även ha en självläkande funktion där elektroderna repareras under laddning. Detta gör att batteriet trots att det är snabbladdande ska ha 80 procent av kapaciteten efter 1600 kompletta laddcykler, vilket för de flesta användare betyder minst fyra år.

Vid en hastig blick är Oneplus 10T mycket lik Oneplus 10 Pro. Storleken är densamma och kameraön har samma formgivning. Glasbaksidan har dock mjukare, böljande, former, särskilt runt just kameraön. Den närmast totala avsaknaden av hårda vinklar ger telefonen både en egen karaktär och ett rätt otidsenligt utseende. De flesta andra tillverkare har ju med Apple i spetsen gått mot en mer kantig formgivning. Det betyder alltså inte att Oneplus 10T inte ser bra ut, bara att det inte syns att den är gjord 2022. 

Enklare skärm

Någonting måste ju Oneplus 10T vara sämre på än Oneplus 10 Pro också, och det är dels skärmen, som har 2412 x 1080 pixel i stället för 3216 x 1440 som Oneplus 10 Pro har. Skärmen är inte heller av LTPO-typ, vilket innebär att den inte kan ändra uppdateringshastighet dynamiskt för att spara ström på samma sätt som Oneplus 10 Pro. Skärmen på Oneplus 10T växlar i stället mellan 60, 90 och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Jag kan inte påstå att detta är något jag märker av eller stör mig på när jag använder Oneplus 10T. Viktigare är då att skärmen är ljusstark så att den klarar sommarsol hjälpligt. Fingeravtrycksläsaren sitter i skärmen och är snabb och krångelfri.

Oneplus 10T saknar också det klassiska Oneplus-reglaget för att växla mellan ljud, vibration och helt ljudlöst. Det gör att telefonen känns lite mer anonym. Enligt Oneplus tog man bort slidern för att kunna klämma in 300 mAh batteri mer, och för att lägga in ett helt nytt antennsystem i mobilen. 15 antenner är placerade runt hela mobilens sidor vilket ska ge bättre mottagning generellt och i synnerhet när man håller telefonen i liggande läge. Antennerna ska dessutom minska störningen mellan wifi och bluetooth. I den mån jag märker av antennerna så är det när jag går hemifrån och telefonen klamrar sig fast vid mitt wifi mycket längre bort än jag väntar mig. 

Systemet väntar på uppdatering

Systemet i Oneplus 10T är Android 12 med användargränssnittet Oxygen OS 12.1. Android 13 och Oxygen OS 13 är utlovat senare i höst. Det ska bli intressant att se vad Oxygen OS 13 innebär, för 12.1 känns en smula avslaget. När Oneplus först dök upp var deras användargränssnitt känt för att lägga sig nära Googles eget gränssnitt, men med fler möjligheter till anpassade inställningar. Sedan blev Oneplus mer en del av Oppo och Oxygen OS skulle integreras med Oppos Color OS. Enligt Oneplus är det snarare Oppo som har anpassat sig till Oneplus än tvärtom, men Oxygen OS 12.1 känns ändå någonstans mittemellan. Genvägssamlingen shelf som dyker upp när du sveper från högerkanten känns till exempel som något som förändrar användargränssnittet rätt radikalt (om du inte stänger av det), men samtidigt underutnyttjat då Oneplus har få egna funktioner som kan läggas till Shelf, och det mest blir ännu en hemskärm för widgetar. Oxygen OS 12.1 gör alltså om mycket av Androids utseende på samma sätt som Samsung och Xiaomi, men utan de extrafunktioner som dessa två tillför.

Oneplus 10T är utlovad tre större systemuppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar. 

Ingen Hasselblad

Oneplus 10T har till skillnad från Oneplus 10 Pro och Oneplus 9-serien inte Hasselblad-märkt kamera. Oneplus poängterar att detta inte betyder att det är slut med samarbetet, utan att det bara handlar om den här billigare modellen. Kameraappen saknar därmed Hasselblads formgivning och pro-läge, men huvudsensorn i kameran är densamma som i Oneplus 10 Pro. Samtidigt har man förbättrat HDR-tekniken för att ta många exponeringar och välja den bästa samt kombinera med information från de övriga för bättre skärpa och ljuskänslighet. Det är intressant att se hur detta påverkar bildresultatet. 

Jag tycker framför allt man märker det på färgkalibreringen, som ibland kan kännas lite grå och trist i Oneplus 10T. Skärpan är det däremot inget fel på. Oneplus har uppdaterat nattläget vilket också gör att bilderna blir riktigt skarpa även i mörker. Det är en riktigt bra huvudkamera. Vidvinkelkameran är sämre, med rätt dålig skärpa, och makrokameran i vanlig ordning usel.

Du kan ta bilder i 50 megapixel med huvudkameran, men de blir inte skarpare än om du tog dem med 12 megapixel. Däremot utnyttjas den höga upplösningen till att ge skarpare bilder vid två gångers inzoomning. Högre inzoomning än så är enbart digital, och redan vid 5 gånger börjar bilderna bli rätt dåliga. En zoomkamera i stället för makrokameran hade varit trevligt.

Som helhet är det främst laddhastigheten som sticker ut med Oneplus 10T. Prislappen gör den inte direkt till det billiga flaggskepp som Oneplus en gång var kända för, men därmed inte sagt att telefonen känns överprissatt. Kameran och de andra funktionerna lever även de upp till prislappen, och det enda som egentligen saknas är trådlös laddning och en IP-klassning för skydd mot regn och väta.

Frågor och svar

Är Oneplus 10T Vattentät? Nej, Oneplus har inte IP-klassat telefonen för någon form av vattenskydd.

Vilka tillbehör följer med? En oerhört snabbladdande snabbladdare, men däremot följer det inte med något skyddande skal denna gång.

Blir telefonen varm när den laddar så snabbt? Inte särskilt, temperaturen vid laddning går sällan över 35 grader enligt telefonens egen temperatursensor.

Ett alternativ

Oneplus 10 Pro: Storebror Oneplus 10 Pro har mer högupplöst skärm men lite långsammare processor och snabbladdning, och högre prislapp. Det är framför allt om du vill ha bättre kamera med ett snyggt pro-gränssnitt som Oneplus 10 Pro är det bättre alternativet.

Kameraexempel

Färgåtergivningen kunde vara ännu bättre men kameran klarar av att ta skarpa bilder även i sämre ljusförhållanden.

Ämnen

Snabb
Supersnabb laddning

Oinspirerat användargränssnitt
Ej vattentät
Ingen trådlös laddning