1
1
https://www.mobil.se/oneplus-10t
572477
Nyheter
falskt
Snabb med mjuka former

Oneplus 10T lanserad – Här är våra första intryck

● BILDSPEL
Fokus i Oneplus 10T ligger på snabbladdning och ny processor.

När Oneplus lanserade sin toppmodell i våras blev det bara en 10 Pro, inte en vanlig Oneplus 10. När man nu lanserar höstens T-serie är det istället bara en vanlig 10T, inte en 10T Pro. Oneplus 10T ersätter alltså inte Oneplus 10 Pro som man fortfarande ser som företagets toppmodell.

Priset är också lägre på Oneplus 10T, från 8 000 kronor, mot 10 500 kronor för Oneplus 10 Pro.

Trots det har Oneplus 10T en del fördelar jämfört med 10 Pro. Man har satt in det nya chipsetet Snapdragon 8 Plus Gen 1 i mobilen som är cirka 10 procent snabbare men framför allt mer strömsnålt. Dessutom har Oneplus skruvat upp snabbladdningen ytterligare, till hela 150 watt.

Snabbladdning kan betyda att batteriet slits snabbare också. Oneplus har därför lagt in 13 temperatursensorer som övervakar batteriet vid laddning och justerar laddhastigheten därefter. Det kan förklara varför vi inte riktigt kommer upp i de 19 minuter från tomt till 100 procents laddning som Oneplus säger att telefonen klarar när vi första gången provar att ladda den. 28 minuter är å andra sidan imponerande fort det med.

Batteriet ska även ha en självläkande funktion där elektroderna repareras under laddning. Detta gör att batteriet trots att det är snabbladdande ska ha 80 procent av kapaciteten efter 1600 kompletta laddcykler, vilket för de flesta användare betyder minst fyra år.

Någonting måste ju Oneplus 10T vara sämre på också, och det är dels skärmen, som har 2412 x 1080 pixel i stället för 3216 x 1440 som Oneplus 10 Pro har. Skärmen är inte heller av LTPO-typ, vilket innebär att den inte kan ändra uppdateringshastighet dynamiskt för att spara ström på samma sätt som Oneplus 10 Pro. Skärmen på Oneplus 10T växlar i stället mellan 60, 90 och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Jag kan inte påstå att detta är något jag märker av eller stör mig på när jag börjat testa Oneplus 10T.

Oneplus 10T har inte heller Hasselblad-märkt kamera. Oneplus poängterar att detta inte betyder att det är slut med samarbetet, utan att det bara handlar om den här billigare modellen. Kameraappen saknar därmed Hasselblads formgivning och pro-läge, men huvudsensorn i kameran är densamma som i Oneplus 10 Pro. Hur detta påverkar bildresultatet får vi återkomma till.

Slutligen saknar vi det klassiska Oneplus-reglaget för att växla mellan ljud, vibration och helt ljudlöst. Det gör att telefonen känns lite mer anonym. Enligt Oneplus tog man bort slidern för att kunna lägga in ett helt nytt antennsystem i mobilen. 15 antenner är placerade runt hela mobilens sidor vilket ska ge bättre mottagning generellt och i synnerhet när man håller telefonen i liggande läge. Antennerna ska dessutom minska störningen mellan wifi och bluetooth. Man kunde enligt Oneplus dessutom klämma in 300 mAh batteri mer utan skjutreglaget.

Vid en hastig blick är Oneplus 10T mycket lik Oneplus 10 Pro. Storleken är densamma och kameraön har samma formgivning. Glasbaksidan har dock mjukare former, särskilt runt just kameraön, en formgivning som enligt Oneplus tagit inspiration av kratrars böjda utsidor, vilket kanske går att se på bilderna här. Den närmast totala avsaknaden av hårda vinklar ger telefonen ett rätt otidsenligt utseende när de flesta andra tillverkare med inspiration av Iphone gått mot mer kantig formgivning. Det betyder inte att telefonen inte ser bra ut, bara att det inte syns att den är gjord 2022.

Oneplus 10T är utlovad tre större systemuppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar. Den kommer också att få användargränssnittet Oxygen OS 13 som rullas ut i höst, men vid säljstart har den Oxygen OS 12.1.

Oneplus 10T kommer i färgerna jadegrön och matt svart. Det blir två minneskonfigurationer, 8/128 GB för 8000 kr och 16/256 för 9000 kr. De börjar säljas mot slutet av augusti.

Ämnen