Allt innehåll på sidan är annons
Företag
hej
hoj
huj
https://www.mobil.se/partner/6-anledningar-att-anvanda-mobilen-som-din-planbok
566879
Partner
Surf.nu

6 anledningar att använda mobilen som din plånbok

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/mobila_betalningar.png?itok=en_1NMts', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/mobila_betalningar.png?itok=8zSJzswg', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/mobila_betalningar.png', w: 1920, h: 1284, title: ' ' },]
Bär du alltid med dig din plånbok och din mobil när du är i stan och ska shoppa? Då är det hög tid att fundera på att lämna den ena hemma. Och du, det är inte mobilen vi syftar på.

Idag görs majoriteten av betalningar utan kontanter, men vi envisas fortfarande med att springa runt med en plånbok med en massa kort, såsom kreditkort och betalkort. 

Med introduktionen av digitala plånböcker såsom Apple Pay, Samsung Pay och Masterpass kan du istället lägga in alla dina kort på mobilen och betala med hjälp av mobilen istället. Varför då kanske du undrar? Här är sex anledningar.

1. Det är enkelt

Att ”blippa” för att genomföra sin korttransaktion har funnits ett tag, men det är fortfarande inte alla kortutgivare som har NFC-tekniken (Near Field Communication – tekniken som gör att ditt kort eller telefon kan prata med kortterminalen utan fysisk kontakt). Om du har ett kort som du kan blippa gör du det säkert redan vid varje givet tillfälle – det är smidigt.

Med Apple Pay, Samsung Pay, och Google Pay kan nyttja tekniken i kortterminaler för att handla med din telefon. Du ansluter ditt vanliga kredit- eller debetkort till appen (förutsatt att din bank stödjer detta) och sedan är det bara att blippa med din telefon mot kortterminalen (istället för ditt fysiska kort). Det krävs inget särskilt från butikens sida, det är samma vanliga kortterminal vi använder!

Du kan se på https://kreditkortlistan.se/ vilka kreditkort som stöds.

2. Det sparar tid

Det är enkelt att använda mobila betalningar. De funkar på alla ställen där du kan blippa ditt kort och du behöver inte slå någon PIN-kod. Det gör det snabbare än att använda ett vanligt kort, vilket kan vara skönt när man till exempel står i kön på ICA och har folk bakom sig.

3. Det är tryggt och säkert

Att blippa ett  kort kan kännas otryggt, då det inte krävs någon PIN-kod.

I Apple Pay, Samsung Pay och Google Pay används aldrig en PIN-kod som med vanliga kort – istället används telefonens säkerhetssystem. Vissa modeller använder fingeravtryck och nyare använder ögon-skannern eller Face-ID. Det är först när du har identifierat dig i telefonen som du kan använda Pay-funktionen. Mycket säkert! 

4. Det finns flera olika varianter att använda

I Sverige har vi varit bortskämda med Swish mellan privatpersoner ganska länge. Redan 2015 pratade Swish om att lansera Swish för e-handel, och ännu tidigare än så lanserades Swish för företag. Det är kanske inte alla företag eller butiker som har tillgång till mobila betalningar, men nu börjar det finnas många olika lösningar att använda. Sannolikheten att ett företag eller en butik inte har någon av de vanliga betallösningarna Swish, NFC-kortterminaler, Klarna Checkout eller Paypal börjar bli ganska liten.

Det allra vanligaste idag är dock kortterminaler med NFC-tekniken, som det går alldeles utmärkt att använda mobila betalningar – till exempel Apple Pay – på.

5. Det är smidigt för plånboken

Som vi nämner ovan finns det ju en hel del olika betallösningar som gör det enkelt och smidigt för oss som kunder att handla. Men det allra bästa med detta är att vi inte behöver ha olika kort och inloggningar och koder och grejer för att kunna ta del av det.

Genom att lägga in dina vanliga kort i t.ex. Apple Pay eller Samsung Pay slipper du bära med dig så många kort. Vi har redan bantat ned våra plånböcker genom att minska kontanthanteringen i Sverige och nu är nästa steg att sluta bära med sig en massa olika medlemskort, kreditkort och annat.

Och även om du inte har med ditt fysiska kort, så har du det digitalt, så att du får samma bonuspoäng och rabatter som med det vanliga kortet.

6. Sist men inte minst: det är framtiden

Kontanterna står idag för cirka 20% av alla transaktioner som görs i Sverige och den siffran minskar sakta men säkert. Resten av transaktionerna görs med digitala betalmedel; allt ifrån debet- och kreditkort till Swish, Klarna, Paypal, och så vidare. Digitala betalmedel i allmänhet – och mobila betalmedel i synnerhet – är en trend som kommer öka under kommande år, inte minst när stora företag som Apple meddelat att de ska lansera ett eget kreditkort med cashback (som kommer att kopplas till appen Apple Pay, såklart!).

Är du inte redan övertygad så kommer du bli det inom kort. Digitala plånböcker i mobilen är här för att stanna.

Publicerad: 12 apr 2019 - 12:00