Annons från Zensum

Appar som hjälper dig att spara pengar i kristider

2023 är vi många som känner att det har blivit svårare att få pengarna att räcka till. Det är lågkonjunktur och stigande priser på bland annat mat och el gör att det blir mindre kvar i plånboken. I vissa branscher har vi sett en ökning av antalet konkurser. En sak som kan vara till hjälp är att använda modern teknologi för att kapa kostnader och spendera pengar på ett smartare sätt. Här har vi tittat på appar som utvecklats för att hjälpa dig att få ordning på din ekonomi.

De flesta appar vi listar är gratis och finansierade via reklam. Räkna med att de fungerar på både iPhone och Android. Om du är intresserad av att hitta fler smarta ekonomiappar så hittar du det hos Zensum.

Res billigare med samåkning

Nabogo och Skjutsgruppen är två appar som för samman resenärer som ska åt samma håll, så att de kan dela på kostnaderna för resan. Har du plats över i bilen eller om du söker ett billigare alternativ till en tågbiljett är dessa tjänster riktigt bra.

Spara effektivare med Dreams och Klövra

Det finns många appar för den som vill låna eller investera pengar. Just i kristider finns det dock en viktig poäng med att bara använda pengar man har, och inte låna för att konsumera eller investera i riskfyllda projekt. Att ha ett sparande är dock viktigare än någonsin när marginalerna minskar. 

Dreams är en bra app för dig som sparar till något särskilt som du verkligen drömmer om. Sparandet blir roligare och känns som en positiv utmaning med appen. Det blir också lättare att se vad du har för onödiga utgifter. Många appar som handlar om sparande har också den fördelen att de gör din ekonomi lättare att överblicka.

Klövra är en app som främjar sparande. Den tydliggör vilken betydelse spontana köp som du gör ofta har för din ekonomi i ett vidare perspektiv. På så sätt kan du identifiera och ändra köpbeteenden som kanske kostar mer än de smakar.

Med PriceRunner kan du jämföra priser på det mesta

PriceRunner är en suverän jämförelsetjänst som kan hjälpa dig att spara stora belopp, inte minst om du behöver köpa en kapitalvara. Appen jämför priser på nästan allt i butiker över hela Sverige. Om du ska köpa något online och få det hemskickat är PriceRunner en mycket värdefull tjänst. Om du ser ett erbjudande i en butik på en vara som du tror är billig kan du direkt se hur erbjudandet står sig jämfört med andra butiker. Appen har en funktion som kan visa när en vara har gått ner i pris till en nivå där du är redo att genomföra ett köp.

Med Tiptapp kan du få saker gratis

Tiptapp är en tjänst för återbruk. Användare som har något de inte behöver och inte tänker ta betalt för kan annonsera här. Här finns också saker som kostar pengar, men det är ofta väldigt billigt. Bor du i en större stad så är chansen att hitta till exempel gratis möbler som du hämtar själv hos en privatperson ganska stor. Facebook har också ett marknadstorg som fungerar ungefär på samma sätt.

Hitta billigare mat med Matpriskollen

I många hushåll är mat den största utgiften. Det är också en utgiftspost som vi har stora möjligheter att påverka, bland annat genom att laga mat smartare och med billigare råvaror. Priserna kan variera väldigt mycket från vecka till vecka. Matpriskollen samlar erbjudanden från butiker i ditt område så att du på ett snabbt och enkelt sätt kan se var du hittar varorna du behöver, till det bästa priset.

Med Buddy är det lättare att göra en budget

Om du har det tufft ekonomiskt behöver du förmodligen ha framförhållning och göra upp en budget som du sedan håller dig till. Buddy är en app för det ändamålet, som också låter dig göra en gemensam budget för till exempel familjen. Buddy är gratis i sitt grundutförande men om du vill kunna använda samtliga funktioner så kostar det några tior i månaden.

Skaffa extra inkomster med Indeed, Lets Gig och Yepstr

Ett effektivt sätt att förbättra sin ekonomi är att helt enkelt öka sina inkomster. Det kan göras genom att hitta en bättre anställning eller genom att skaffa extra inkomster. Indeed är en platsbank med alla typer av jobb, även sådana du kan göra online. Lets Gig är mer inriktad på extrajobb och Yepstr är en tjänst för dig som kan tänka dig att jobba med hushållsnära tjänster som städning, läxhjälp och barnpassning.

Behöver du mer hjälp med din ekonomi?

Om det inte räcker med att ladda ner några appar för att du ska komma på fötter rent ekonomiskt kan du få stöd och information genom Konsumentverket och din kommuns konsumentvägledare.