SPONSRAD ARTIKEL

Bärbar dator: Vad är det som gör Matebook X Pro bäst på marknaden?

Den har kallats den bästa laptopen just nu av amerikanska The Verge och är på väg till Sverige i skrivande stund. Vi tar en titt på Matebook X Pro.

Det har varit mycket snack både inför lanseringen av Huawei Matebook X Pro och efteråt. Tidningen the Verge - som har fått testa den - har kallat datorn för “den bästa laptopen just nu”, med tillägget att den är extremt prisvärd.

Matebook X Pro är dock på intet sätt någon budgetdator. Det märks ända in på detaljerna att den här datorn är genomtänkt. En sådan enkel sak som att du kan öppna den med endast ett finger utan att datorns undersida rör sig. Här skulle de flesta bärbara datorer kräva ett tvåhandsgrepp, men Matebook X Pro är så pass väl avvägd i gångjärnen att det inte behövs.

Visuellt sticker den också ut. Dess yta av borstad metall kombinerat med den supertunna kroppen gör att den både känns och ser ut som en riktig premiumdator. 

Med sin vikt på 1,33 kilo är den dessutom enkel att bära med sig. Vidare gör de 12 timmarna batteritid att du kan frigöra dig från strömkablar och vägguttag under lång tid.

Designdator med kraft

Det är lätt att tänka att man har sparat in någonstans med tanke på hur prisvärd Matebook X Pro är. Men Huawei har inte tummat på prestandan. Som mest kan du få 8:e generationens Intel Core i7 8550U, som garanterar riktigt vass prestanda. Detta kombinerat med grafikkortet GeForce MX150 från Nvidia som har ett GDDR5 på två gigabyte. Varken filmtittande eller bildbehandling är några problem för den här datorn.

Ramlös pekskärm

En av de viktigaste egenskaperna hos en bärbar dator - utöver prestandan - är skärmen. I det här fallet handlar det om en skarp 13,9-tumsskärm som löper nästan hela vägen ut till kanten. Att datorn är ramlös på det här viset gör att det finns få onödiga döytor runt själva skärmen, således utnyttjar den hela ytan som skärmyta. 

Själva displayen är en pekskärm. Det innebär att du kan styra datorn precis som en surfplatta om du vill. Kladdigt tänker du kanske då? Men eftersom gorillaglaset är belagt med ett fingeravtrycksavvisande skikt behöver du inte oroa dig över fettfläckar.

Matebook X Pro är definitivt ett av de mest intressanta alternativen ute på laptopmarknaden just nu. Har du inte redan tagit en titt på den bör du göra det.