Annons från Teknikhallen

Hur designen av mobiltelefoner dramatiskt förändrats genom åren

Mobiltelefoner har snabbt kommit långt i utvecklingen sedan de första tunga enheterna uppfanns. Under årens lopp har telefonernas utformning förändrats dramatiskt, vilket återspeglar nya trender och konsumenternas preferenser. Men kanske mer än allt så speglar mobilen en del av ens personlighet.

Mobilen är idag så mycket mer än bara dess ursprungliga syfte – att fungera som en telefon. På bara några sekunder har vi tillgång till hela internet och dess oändliga information, underhållning och shopping direkt i våra smartphones. 

Sedan lanseringen av iPhone 2007 har inte mindre än 2 miljarder iPhone sålts världen över. Det är bara ett av många bevis på hur mycket mobilen betyder i samhället. Webbutiker som Teknikhallen märker av den stora efterfrågan från kunder som vill köpa nya mobilskal och andra mobiltillbehör, både för att skydda mobilen och för att anpassa utseendet genom olika designer på skal eller fodral. 

Mobiltelefonens historia

Om vi backar tillbaka i tiden bara 30 år så var mobilen ännu ett främmande föremål för de flesta. I december 1992 skickade världens första SMS, i Storbritannien. Det dröjde dock ytterligare flera år innan mobilen blev en vanlig ägodel för svenskarna. 

Ursprungligen var mobiltelefonerna tunga och kantiga, inte helt olika tegelstenar. Många av de tidiga modellerna hade en antenn och en jämfört med idag förstås en väldigt begränsad funktionalitet. Men i slutet på 1990-talet började mobiltelefonerna bli mer populära bland allmänheten, och designen började samtidigt att förändras drastiskt. 

Nokia 3310 kom ut - sedan flip-telefonen

Telefonerna blev mindre och lättare. En stor nackdel med mobiltelefonin i början av 2000-talet var att den kunde bli väldigt dyr. Den som växte upp med SIM-korten minns säkert att ett telefonsamtal kunde kosta skjortan om man råkade befinna sig utomlands. Om man skickade för många SMS var man tvungen att fylla på mer pengar på kontantkortet, om man inte hade turen att ha ett abonnemang med fria SMS.

Vid millenniumskiftet kom Nokia 3310. I början av 2000-talet introducerades också den första flip-telefonen, som var vikbar i två delar. Denna typ av telefon var mycket populär under en tid, men efter hand ersattes den av mindre och mer avancerade modeller. År 2007 kom iPhone ut på marknaden, telefonen som idag är den mest använda. Idag domineras marknaden av smartphones. De flesta smartphones är nu uppbyggda på samma sätt, med en stor skärm som dominerar hela framsidan. 

Designen har alltid spelat en viktig roll

Även om designen på mobiltelefoner har förändrats mycket genom åren, så finns det några egenskaper som alltid har funnits med i telefonernas utformning. Efter att man utvecklat bort de första modellerna som var onödigt stora och klumpiga – redan innan färgskärmar, 3G och 4G – var mobilerna utformade för att få plats i fickan och för att man skulle kunna skicka ett snabbt SMS. 

Tidigt kom också möjligheten att byta ut mobilskal så att man själv kunde anpassa färg och design på sin mobil, samt anpassa sin mobil på andra sätt genom ringsignaler, bakgrundsbild och teman. Mobilen blev, särskilt för många ungdomar men idag även för vuxna, ett sätt att visa sin personliga stil. 

Hur kommer framtidens mobiler att se ut?

Det finns inget säkert svar på denna fråga, eftersom mobilbranschen ständigt utvecklas och förändras. Men det är till exempel troligt att smartphones kommer att fortsätta att bli mer och mer avancerade, med funktioner som ansiktsigenkänning och vikbara skärmar. Dessutom finns det en trend mot mer anpassningsbar design, så det är troligt att konsumenterna kommer att ha ännu fler valmöjligheter när det gäller stilen och utseendet på sina mobiltelefoner.