Annons

Idag så kan man ta ett lån direkt via telefonen, men vad bör man egentligen tänka på innan man tecknar upp sig på ett lån?

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknar svenskarna upp sig på tusentals olika lån, och tack vare den digitala revolutionen så är det enklare än någonsin att skaffa sig ett lån.

Men vad bör man egentligen tänka på innan man skriver under på ett låneavtal? Det finns en hel del legitima anledningar att teckna upp sig på ett lån och vi kommer att gå igenom några av dessa i den här texten, samt ge dig några tips på vad som kan vara klokt att tänka på samt hur viktigt det är att få en översikt över privatlån

Samlingslån

Ett väldigt vanligt lån att teckna är ett samlingslån. Som namnet antyder så är detta ett lån som man tar för att samla mindre lån som man har under en och samma avbetalning. Detta kan vara en bra lösning om man har flera små lån som ligger och kostar mycket i avbetalningar varje månad. Genom att ta ett samlingslån så kan man använda de pengarna för att betala av sina mindre lån för att på så sätt sänka sin månadskostnad. 

Vikten av att göra en jämförelse 

Det är jätteviktigt att man gör en jämförelse mellan olika långivare, oavsett vilket lån du är intresserad av att teckna upp dig på. På så sätt så kan du ge dig själv en överblick kring vilka kostnader som är associerade med lånet och hur du gör för att hitta en lösning som är fördelaktig för dig. Oavsett vilket lån du är intresserad av att ta så är detta någonting som är väldigt viktigt för att se till att man ger sig själv så goda utsikter som möjligt.  

Se till att det du lånar till verkligen är nödvändigt

Det finns en gammal regel inom ekonomikretsar som ljuder “låna aldrig för att konsumera”. Även om detta är ett bra ordspråk att ha i bakhuvudet så finns det självklart undantag för detta. Ibland så behöver man låna för att kunna köpa en ny bil för att ta sig till och från jobbet, eller så behöver man utföra en renovation i sin bostad. Oavsett vad det är som du behöver göra så är det viktigt att du tänker efter både två och tre gånger för att försäkra dig om att det verkligen är rätt väg att gå.

Se till att räkna på lånet innan du tecknar upp dig på någonting

Det är jätteviktigt att du sätter dig ner och räknar igenom vad avbetalningarna på lånet innebär för din budget och din ekonomi. Ett lån är ett kraftfullt ekonomiskt verktyg, men det är viktigt att det utnyttjas och används på rätt sätt. Om du inte gör det så är det lätt hänt att man sätter sig själv i en tuffare ekonomisk sits än innan man tecknade upp sig på lånet. Se till att din ekonomi klarar av amorteringarna och gör en jämförelse innan du skriver under på någonting för bästa möjliga resultat.