Annons från Billige Forbrukslån

Krav för att ansöka om ett sms-lån i Sverige och Norge

De kriterier som gäller när man ansöker om ett sms-lån utan säkerhet är olika hos olika långivare och vilket land du bor i. Det finns dock ett par saker som gäller för de allra flesta långivare, både i Sverige och Norge.

Ålder och risk

Det är viktigt för långivaren att veta hur gammal du är innan de kan bevilja dig ett lån. Att låna ut en större summa pengar via sms-lån till en person som är under 18 år gammal skulle till exempel vara väldigt riskabelt då de säkerligen inte skulle ha möjlighet att betala tillbaka lånet. 

De flesta långivare kräver därför att låntagaren är minst 18 år gammal, men det finns även variationer på detta då en 18 åring fortfarande kan klassas som relativt ansvarslös. Det finns därför långivare som kräver att personen som ansöker om sms-lån är minst 20, 21 eller till och med 25 år gammal. 

SMS-lån är förknippade med hög finansiell risk och kostar ofta mycket pengar.

“Sms-lån handlar om ganska små belopp, mellan 3 000 och 10 000 kronor. Men som låntagare måste du utöver det betala en avgift och ränta, och en hög sådan”, enligt Expressen.se.

Folkbokförd i Sverige och Norge

Av ganska självklara anledningar så krävs det att personen som ansöker om lånet är folkbokförd i Sverige. Om detta inte var fallet så skulle en person från ett annat land kunna komma till Sverige, ansöka om ett lån och sedan lämna landet utan några större konsekvenser. 

Hur länge man måste ha varit folkbokförd i Sverige kan variera men det vanligaste kravet är minst 36 månader. Det finns dock långivare som endast kräver 24 eller 12 månaders folkbokföring för att kunna ansöka om ett lån. 

I Norge är reglerna nästan identiska för att ansöka om lån. De flesta banker kräver att personen som ansöker om lånet har bott i landet i minst tre år och betalat skatt under denna period. 

Läs mer information om de norska reglerna för sms-lån: billigeforbrukslån.no/sms-lån.

Betalningsanmärkningar

De flesta långivare kräver att du inte har några betalningsanmärkningar (kallad betalingsanmerkning i Norge) när du ansöker finansiering. Detta är för att betalningsanmärkningar bevisar att du inte är förmögen att betala tillbaka eventuella lån som de beviljar. 

Det finns dock vissa långivare som beviljar lån även om du har betalningsanmärkningar. Dessa långivare kräver dock oftast en högre ränta i och med att de tar en större risk när de beviljar ett lån åt någon med betalningsanmärkningar. 

Vissa långivare beviljar lån till personer med upp till ett visst antal betalningsanmärkningar så det finns helt klart hopp om att få ett lån beviljat även om det skulle vara så att du har betalningsanmärkningar. 

I Norge är reglerna mycket strängare. Det finns inga långivare här som lånar ut pengar utan säkerhet till dem med betalningsanmärkningar. Det enda undantaget är banker som kräver bostadssäkerhet.

Medsökande

Detta är inte något kriterium som krävs för att få ett lån beviljat. Det ger dock en större chans att få kredit om du har en medsökande när du söker om finansiering utan säkerhet. 

Detta är helt enkelt därför att två personer har en större chans att kunna betala tillbaka lånet än en enskild person. Vad som krävs för att få ha en medsökande kan variera för olika långivare då det till exempel kan krävas att ni är sambos och har samma adress. 

Även om du har en medsökande så är det fullt möjligt att få ett avslag på din låneansökan, men det ökar chansen att få lånet beviljat avsevärt. På detta område är reglerna desamma i både Sverige och Norge.

Inkomst och fast anställning

De långivare som har de lägsta räntorna är även de som har de flesta kraven att uppfylla innan du kan få ett sms-lån beviljat. Ett av dessa krav är oftast att du har en fast anställning samt en årsinkomst på minst 100 000 kronor. 

Precis som med de andra kriterierna så finns det dock variationer på detta och vissa långivare kräver endast att du har någon form av anställning medans vissa inte kräver att du är anställd eller har någon inkomst alls. 

Det är dock värt att nämna att räntan kan bli mycket högre om du ansöker om kredit där fast anställning inte är något krav. Så om du har fast anställning så bör du helt klart använda dig av det när det gäller att ansöka om ett sms-lån för att få en så förmånlig ränta som möjligt. 

Kronofogden

Detta kan gå hand i hand med betalningsanmärkningar men det gör inte alltid det. Många långivare har som grundkrav att du direkt får ett avslag på din låneansökan om du har ett skuldsaldo hos kronofogden. 

Detta är av samma anledningar som de kan ge avslag på grund av betalningsanmärkningar. Det vill säga att det visar att du har haft problem med att betala tillbaka sms-lån eller räkningar tidigare. 

Detta är dock någonting som ett antal långivare inte tar hänsyn till alls. Dessa långivare har dock oftast en högre ränta än de som kräver att du inte har ett skuldsaldo hos kronofogden. 

Det går oftast att få ett lån 

Det går i stort sett alltid att få ett lån beviljat, även om de långivare med de lägsta räntorna ger dig avslag på grund av att du inte uppfyller deras krav och kriterier så finns det oftast andra som är villiga att bevilja dig ett lån. Mycket beror på var du söker. Om du ska ansöka om ett lån i Norge kan du kolla in portalen billigeforbrukslån.no.

Detta kommer dock oftast tillsammans med högre räntor, som kan innebära en hel del pengar om det handlar om ett stort lån. Det kan därför vara en bra idé att vänta tills du möter de kriterier som krävs innan du tar ett lån för att undvika allt för höga räntor.