ANNONS

Loopeli leder loppet i att skapa digital delaktighet bland äldre

Företaget Loopeli startades år 2019 av grundaren Thomas Sidén och föddes ur en idé som i allra högsta grad byggde på personliga erfarenheter. Det hela började med att Thomas upplevde stora problem i att kunna kommunicera med sin äldre pappa, som då bodde på äldreboende.

Givetvis skulle vi alla föredra att hinna med fler fysiska möten med våra äldre. Verkligheten är dock att många av oss lever i en stressig vardag, där tiden helt enkelt inte räcker till eller med långa avstånd mellan oss. Att kunna hålla kontakt med varandra på andra sätt är därför en nödvändighet för många familjer.

I Thomas fall fungerade det inte att kommunicera via vanliga telefonsamtal, eftersom Thomas pappas hörapparat skapade rundgång i samtalen, som i sin tur gjorde att han inte hörde ordentligt vad som sas. Istället försökte de med videosamtal via olika appar, men eftersom Thomas pappa var tekniskt ovan var det svårt för honom att hantera dessa.

Både Thomas och hans pappa kände sig frustrerade över situationen. För en entreprenör som Thomas föddes därför istället en ny idé, som skulle komma att bli lösningen på problemet. 

Loopeli arbetar för att motverka digitalt utanförskap  

Grundstenen i Loopelis tjänst handlar om att skapa tillgänglighet för äldre personer utan teknisk vana, och även för personer som på grund av till exempel en funktionsnedsättning kan ha svårt att hantera avancerad teknik. Med denna huvudtanke har man valt att skapa ett tydligt gränssnitt, en enkel design och funktioner som är anpassade efter just den här målgruppen. 

Tjänsten Loopeli bygger på ett familjeabonnemang med upp till sju familjemedlemmar, som du enkelt registrerar på www.loopeli.se. Huvudpersonen, i detta fall Thomas pappa, har en surfplatta med Loopelis program installerat som en slags hemskärm. För enkelhetens skull finns det på hemskärmen tre enkla funktioner; videosamtal, bilder och radio.

Övriga familjemedlemmar såsom barn, barnbarn, syskon eller vänner kan nu via sina smarttelefoner ringa videosamtal till huvudpersonen, eller skicka bilder i form av vykort med en liten hälsning. Huvudpersonen själv kan också ringa till sina familjemedlemmar, eller roa sig med att lyssna på radio. 

Sverige är ett av de länder med allra högst andel ensamboende i relation till befolkningsmängden. Många av dem lever i en ofrivillig ensamhet och den största andelen ensamboende ser vi bland våra äldre. Utöver detta lever många äldre dessutom i ett digitalt utanförskap som gör att man känner sig ännu mer isolerad från samhället. Detta vill Loopeli motverka. 

Draknästet blev startskottet på framgångssagan

Även om Thomas har arbetat med att utveckla företaget Loopeli ända sedan slutet av 2019, så var det först i september 2021 som saker och ting tog rejäl fart. Thomas själv och VD:n Daniel Straume deltog då i det sjätte avsnittet av SVT:s program Draknästet.

De så kallade drakarna i programmet blev alla imponerade av att man nu hade utvecklat en helt ny tjänst som inte finns på marknaden sedan tidigare. Investeraren och grundaren till Collector och Collector Bank, Lena Apler, nappade direkt på idén och var en av de som valde att stötta projektet.

”Jag skulle aldrig investera i något jag inte tycker om. Och för att investera måste jag också förstå tjänsten och förstå att den fyller ett behov på marknaden. Det gör videosamtals-appen från Loopeli. Den behövs verkligen”, säger Lena Apler.