Annons

Mobillån har blivit säkrare

För några år sedan var det inte särskilt ovanligt att bedragare lyckades ta ut sms-lån i andra människors namn. Det kunde till exempel ske genom att de använde någon annans identitet, skapade mobilabonnemang i någon annans namn eller köpte kontantkort som de registrerade på någon annan. Idag har det blivit svårare på flera sätt att begå liknande bedrägerier. Samtidigt har det blivit säkrare för personer som väljer att låna pengar på det här sättet.

Registrerade kontantkort

Det är vanligt att ett abonnemang krävs för SMS-lån, men det går även att ta snabblån om man endast har ett kontantkort. Sedan augusti 2022 måste man registrera kontantkort med ett ID-kort eller BankID. Det går med andra ord inte längre att registrera kontantkort i någon annans namn om man inte har tillgång till deras identifikationsmetoder.

Tidigare var det vanligt att bedragare köpte kontantkort för att registrera det på någon annans namn och personnummer. Sedan tog de ut enkelt smslån och fick pengarna insatta på sina egna bankkonton. Någon identifikation behövde aldrig visas och det gjorde det hela mycket enkelt. Anledningen till att kontantkort måste registreras med ID-kort numera är för att komma åt den här typen av kriminalitet.

Identifiering med BankID

BankID har gjort det svårare för bedragare på många olika sätt. Eftersom man både måste identifiera sig när man ansöker om ett snabblån, får pengarna utbetalda och registrerar abonnemang eller ett kontantkort är det nästan omöjligt att begå bedrägerier om man inte har tillgång till någon annans BankID. 

Eftersom BankID är en mycket säker tjänst är det ovanligt att någon obehörig får tillgång, men självklart måste du själv se till att aldrig lämna ut informationen till någon.

Manuell identifiering

Personer som inte har BankID måste registrera sig genom ett ID-kort. Det går ofta till på så vis att de laddar upp en bild på ID-kortet och sedan tar de en bild på sitt ansikte som sedan jämförs med bilden på ID-kortet. Jämförelsen kan göras automatiskt eller manuellt av personal på låneföretaget. 

Många företag som lånar ut pengar använder sig av tjänster som både hanterar uppladdningen av fotona på ID-kort och ansiktet. Det ger en extra säkerhet eftersom ID-kortet och ägaren till det måste finnas på plats när kortet tas, eftersom det görs i realtid genom en webbapp. Det är med andra ord inte möjligt att ta kort på ett stulet ID-kort och sedan verifiera med en bild som har tagits från internet.

Bedrägerier sker dock fortfarande

Trots att det har blivit svårare att begå bedrägerier på ovanstående sätt, så pågår det fortfarande. Om du märker att någon har tagit snabblån i ditt namn bör du kontakta låneföretaget som betalade ut lånet. Eftersom snabblån är en hög effektiv ränta är det viktigt att kontakta dem direkt så att de kan utreda vem som har tagit lånet.