SPONSRAD ARTIKEL

Ny leksak, nytt lån? Fyra saker du bör tänka på innan du ansöker om lån

Under de senaste årtiondena har teknologin drastiskt ändrat vår vardag och livsstil, speciellt när det kommer till sättet vi dejtar på. Innan det fanns MSN, Facebook, instagram och Tinder var det svårare att hitta sin själsfrände. Förr i tiden var man tvungen att sitta klistrad vid hemtelefonen i hopp om att sin crush, mot förmodan, skulle ringa. Nuförtiden kan vi istället bli dissade vart som helst, när som helst och på diverse olika medier.

Om lyckan skulle slå till och du får en date gäller det att ta chansen och imponera. Eller har du gett upp och planerar att skämma bort dig själv med en ny leksak? Eftersom teknologin har utvecklats så har dessvärre även priserna för apparaterna följt med i utvecklingen och ökat exponentiellt de senaste åren. Vilket gör att det ibland kan vara svårt att få de “oplanerade utgifterna” att gå ihop med sin vardagsekonomi. Om du funderar på att ta ett SMS-lån för att finansiera dina nya inköp har vi några punkter som du bör ta i beaktning innan du tecknar lånet.

1. Budget

Det viktigt att tänka på att det är inte gratis att låna pengar. Tänk dig därför gärna för en extra gång om du verkligen behöver teckna ett lån. Att låna bör alltså vara din sista utväg men om du vill festa till det så är det bra att först skapa en budget. Det är en översikt över dina inkomster och utgifter. Med en budget kan du räkna ut hur mycket pengar du kan sätta av till avbetalning per månad. 

2. Ojämn inkomst

Om du är timanställd eller om du på grund av andra anledningar har en ojämn inkomst så är viktigt att du räknar med lite utrymme i din budget. När du planerar din avbetalningsplan bör du därför räkna på den minsta möjliga inkomsten. Du kan undvika de straffavgifter som uppstår vid försenad avbetalning om du väljer att spela det säkert genom att betala av lånet under en längre tidsperiod. Du borde alltså vara realistisk när det gäller din avbetalningsplan. Men tänk på att du betalar ränta under alla månader, så det blir billigare ju snabbare du betalar av lånet. 

3. Jämför lån

Kunskap är sexigt! Om du jämför olika långivare och lånealternativ så kan du hitta det optimala alternativet för din situation. Det kan du enkelt göra via den gratis jämförelsetjänsten Fair-laan.se, vilket ger dig en överblick över marknadens alla lånealternativ. På tjänstens hemsida kan du hitta förmånliga räntor och långivare som beviljar lån utan UC

Teckna inte nya snabblån för att betala av andra befintliga snabblån. Det kommer med största sannolikhet att resultera i en ond spiral som garanterat kommer kosta skjortan och halva armen. Om du nu har flera snabblån är det fördelaktigt att samla dem till ett stort lån med lägre ränta. 

4. Kostnader

Aviavgifter och startavgifter är några avgifter som oftast tillkommer på lån. Jämför de olika lånen med att kolla på den effektiva räntan. Den inkluderar alla lånets kostnader under det första året. Du kan också välja till låneskydd, en prisvärd försäkring, vilket innebär att du får hjälp med månadsbetalningarna om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven.