Annons

Responsiv design för mobilvänliga sidor

Från början var alla hemsidor anpassade efter datorer, men idag är det viktigt att sidorna även kan användas på mobilen.

De flesta svenskar föredrar att surfa genom mobilen och nästan alla som arbetar eller studerar använder mobilen regelbundet. Nästan alla företag har användning för en mobilvänlig sida av flera anledningar.

Det ökade mobilanvändandet har lett till att Google har börjat använda mobile-first indexing. När sidan crawlas använder de sin smartphoneagent för att indexera och ranka. Det är inte nödvändigt att ha en mobilversion av en webbsida, men det rekommenderas. Nybyggda sidor har mobile-first indexing aktiverat automatiskt.

En sida som inte är mobilanpassad är inte bara mindre sökvänlig. Den är även jobbig att läsa på, texter och bilder kan se mycket små ut och länkarna kan vara svåra att klicka på. De flesta lämnar en sådan sida direkt och går kanske till konkurrenterna som har valt att använda en responsiv sida.

Bygg en mobilanpassad sida

För att skapa en mobilvänlig sida är det viktigt att använda responsiv design. Det innebär att webbsidans layout och innehåll anpassar sig efter den enhet som användaren surfar på. Responsiv design ser till att webbsidan alltid ser bra ut och rekommenderas därför över en separat mobilanpassad sida. Ett bra exempel på en responsiv sida är SVT.se.

Det kan vara en bra idé att använda en webbyrå för att bygga en responsiv sida som både ser bra ut och rankar högt i sökmotorerna. Ett exempel är webbyrån nobox som bygger webbsidor med egenutvecklade teman i Wordpress. De kan hjälpa företag att skapa en helt unik sida som ser lika bra ut på alla olika enheter och som är lätt att förändra eller bygga ut om det behövs.

När en responsiv sida laddas i mobilläget innehåller den ofta mindre information, större knappar och menyer som är lätta att klicka på. Det innebär att de inte behöver zooma in, utan kan fortsätta scrolla upp och ner. 

Eftersom man inte använder en mus på mobiler och surfplattor är det svårt att klicka på små knappar och välja undersidor. Mobilvänliga sidor har menyer och större knappar som är lätta att använda och låter besökarna snabbt hitta det de söker.

Bilder visas i fullbredd och texterna är lätta att läsa. Det går att välja att vissa texter eller funktioner på webbsidan inte ska visas om besökarna använder en specifik enhet. 

Kontaktformulär används i regel inte på mobilvänliga sidor. Istället används stora knappar där användaren kan ringa direkt och chatt. Det gör det lätt för potentiella kunder att kontakta dig och kan göra att du får in fler intresseanmälningar genom hemsidan.