Annons

Så väljer du en begagnad mobiltelefon på rätt sätt

På dagens marknad finns en uppsjö av alternativ för den som letar efter en bra mobiltelefon, både nya och begagnade modeller. Sedan något år tillbaka har allt fler operatörer börjat sälja begagnade mobiltelefoner – telefoner som fortfarande är gott skick, men som inte är sprillans nya.

Dessa kan vara ett bra alternativ för dig som vill köpa en telefon utan att lägga ut för mycket pengar. De har oftast samma funktioner och prestanda som sina nya motsvarigheter, men säljs till ett förmånligare pris. Dessutom är det också ett mycket miljövänligare alternativ. Men innan du köper en begagnad mobiltelefon, finns det några saker som kan vara bra att tänka på så att du får det bästa värdet för pengarna. 

Läs på om mobilnyheter och recensioner

Oavsett vilken mobil du än tänkt köpa kan det vara bra att läsa på om mobilnyheter på marknaden. Anledningen till detta är du dels får koll på om mobilen du tänkt köpa är en av de nyaste eller äldsta modellerna i en produktserie, dels om den uppfyller de krav och önskemål du har på den. 

Är mobilen en äldre modell finns exempelvis risken att alla appar och funktioner inte stöds, och är mobilen av nyare modell kan priset komma att vara lite högre – även för en begagnad modell. 

Sajter som listar nyheter på marknaden erbjuder inte sällan också recensioner av olika modeller. Något som kan vara bra för att du ska få en neutral och oberoende bild av hur mobilen du tänkt köpa faktiskt fungerar i praktiken. Men även om du läst på noga om mobilen, finns det också några andra faktorer att ta i beaktning innan du genomför ditt köp. 

Vi kikar på några av dessa nedan.

Kontrollera telefonens skick

När du tittar på en begagnad mobiltelefon är det viktigt att kontrollera dess allmänna skick. Se till att alla knappar och anslutningsportar fungerar som de ska eftersom dessa är avgörande för att du ska kunna använda enheten fullt ut. Se dessutom alltid till att fråga om eventuella skador eller om det finns en befintlig reparation i telefonen. 

Idag är det fler och fler mobiloperatörer som själva väljer att sälja begagnade mobiler, vilket kan vara en fördel för dig som funderar på att köpa en redan använd telefon. Anledningen är att företagen gör arbetet åt dig med att säkerställa att mobilen fungerar som den ska, att den inte är skadad, att förra ägarens eventuella uppgifter är rensade och att mobilen inte är låst till en operatör. 

Finns garantier?

När du vill köpa en begagnad mobiltelefon är det även viktigt att kontrollera om säljaren erbjuder någon form av garanti på köpet eller telefonen. Fördelen med att köpa en begagnad telefon från en återförsäljare är att ditt köp täcks av konsumentköplagen som ger dig tre års reklamationsrätt om fel uppstår med telefonen. 

Detta ger dig extra trygghet och säkerställer att du får en bra affär. Det kan dock vara bra att även läsa på om köparens villkor om vilka garantier som ingår, eller inte ingår. På så sätt kan du försäkra dig om att du är medveten om eventuella begränsningar eller skyldigheter när du köper telefonen. 

Köp av mobil från privatperson

Som nämnt ovan finns det en rad fördelar att införskaffa en begagnad mobil via en återförsäljare då de gör den största delen av jobbet åt dig. Men skulle du mot förmodan genomföra ett köp av från en privatperson blir det desto viktigare att se över de punkter vi nämnt, med några kompletterande detaljer. 

Äkthet

Vid köp av en mobiltelefon från en privatperson finns inte samma garantier som hos återförsäljarna. Det är därför viktigt att kontrollera mobilens äkthet, för att säkerställa att mobilen du köper faktiskt är av det varumärke som säljaren påstår. 

Har säljaren kvitto?

Det kan även vara en god idé att fråga säljaren om denne har kvittot från köptillfället eftersom det dels kan säkerställa att säljaren är seriös, dels att mobilen är äkta och sålts via en seriös återförsäljare. Dessutom är risken mindre att det rör sig om stöldgods ifall säljaren har ett kvitto att visa upp.

Ångerrätt

Då köp från privatpersoner inte täcks av konsumentköplagen, kan det vara en god idé att upprätta någon typ av ångerrätt med säljaren. Ett tips är att alltid göra din kontroll av mobiltelefonen innan du genomför köpet, men det kan hända att vissa fel först upptäcks efter att köpet genomförts. 

Se till att mobilen är rensad och uppdaterad

Slutligen bör du även kontrollera om mobiltelefonen är fabriksåterställd samt om den har fått några uppdateringar, eftersom detta hjälper dig att hålla enheten uppdaterad och säker. Genom att se till att telefonen är rensad från förra ägarens uppgifter och använder den senaste versionen av programvaran kan du skydda dina data och förebygga säkerhetsrisker.