Annons

Annons

Tryggare mobiltelefon med rätt försäkring

Idag är mobiltelefonen ett oumbärligt verktyg som många använder stora delar av dagen. Eftersom mobilen används så pass mycket är det lätt att man råkar tappa den eller att den skadas på något annat sätt. En försäkring garanterar att man snabbt kan få mobilen lagad eller ersatt, men vilken försäkring ska man egentligen välja? Det tar vi reda på här.

Hemförsäkringen är en grundläggande försäkring som alla bör ha, oavsett boendesituation. Med en hemförsäkring så är själva bostaden och allt lösöre inuti bostaden försäkrat upp till en viss summa och det inkluderar mobiltelefonen ifall den blir stulen, vatten- eller brandskadad. Hemförsäkringar kan även gälla om mobiltelefonen blir stulen utanför hemmet och på resan.

Drulleförsäkring för olyckor

Hemförsäkringen skyddar inte mobiltelefoner som skadas av någon genom en olycka, som till exempel att man tappar den eller råkar köra över den. För att få ett skydd för sådana olyckor måste man teckna en så kallad drulleförsäkring som även kallas för allriskförsäkring. De flesta stora försäkringsbolag har sådana försäkringar, som till exempel försäkringsbolaget Gjensidige vars drulleförsäkring är ett vanligt tillval till deras hemförsäkringar. Gjensidiges drulleförsäkring täcker alla saker i hemmet, vilket innebär att det inte bara är mobiltelefonen som skyddas om en olycka sker. Drulleförsäkringen gäller även utanför hemmet och på resor för alla som står skrivna på samma adress.

När en separat mobilförsäkring behövs

Ibland räcker det inte med en hemförsäkring med allriskskydd. Det kan till exempel vara svårt att få ersättning för estetiska skador om mobilen anses vara fullt användbar trots skadan. Är till exempel skärmen spräckt så kan det bedömas att mobilen inte behöver ersättas eller lagas om allt fungerar som det ska och sprickan inte påverkar funktionen. Om man vill att även estetiska skador ska täckas är mobilförsäkringen ett alternativ. En hemförsäkring med ett allriskskydd brukar även göra avdrag för mobiltelefonens ålder, medan en separat mobilförsäkring inte alltid gör det.

Två försäkringar är onödigt

Att betala för två försäkringar som täcker samma saker är onödigt, för det går bara att få ersättning från en försäkring. Om mobilen blir stulen så ersätter hemförsäkringen med allriskskydd mobilen och mobilförsäkringen kan inte ge ytterligare ersättning. Eftersom hemförsäkringen rekommenderas för alla svenskar och allriskskyddet inte brukar kosta särskilt mycket att lägga till, så kan det vara ett billigare alternativ. Har man en dyrare mobil som är lätt att repa så kan det löna sig med en mobilförsäkring. Ett alternativ är att man bara har hemförsäkringen med allriskskydd och själv bekostar reparationer av estetiska fel.

Garanti och konsumentskydd

Alla mobiltelefoner kommer med en garanti på minst ett år som täcker konstruktionsfel. Garantin gäller inte om man själv skadar mobilen eller om den blir stulen. Konsumentköplagen ger en även rätt att reklamera mobiltelefonen upp till tre år efter köpet även om garantitiden har gått ut.