Annons från Xiaomi

Xiaomi 14 tar mobilkameran till en ny nivå

En av de mest spännande mobilerna som lanserades under årets Mobile World Congress finns redan i svenska butiker – och just nu går den att få tag i till ett extra bra pris.

Xiaomi 14 är en smidig och rent designad telefon med kraftfull hårdvara - och kanske framför allt en väldigt spännande kamera. Kamerans kvalitet och egenskaper är ofta det viktigaste när man överväger vilken ny mobil man ska välja. 

Xiaomi samarbetar sedan 2022 med Leica, en av världens mest kända och legendariska kameratillverkare, om utvecklingen och tillverkningen av mobilkameror. 

Att ta nya kliv inom mobilkamerateknik kan göras på tre sätt; genom optiken, bildsensorn och mjukvaran. I Xiaomi 14 finns det spännande nyheter inom alla tre områdena. 

Den stora utmaningen när man bygger mobilkameraoptik är att skapa linser med extremt hög precision trots att de är små. Optiken i de tre kamerorna har fått Leicas kvalitetsstämpel Summilux och är byggda för att hantera olika former av fotografering. Huvudkameran har en bländare på ƒ/1.6 vilket ger ett väldigt bra ljusinsläpp, samt 23 mm vidvinkel. Färgåtergivning, kontrast och upplösning håller också hög klass.

Den kompletteras med en 14 mm ultravidvinkel-lins med ƒ/2.2 och en flytande telefoto-lins, en relativt ny teknik där linsen är fylld med vätska för att kunna röra sig och ändra form. En flytande lins kan därför anta flera olika roller – både som teleobjektiv för att ta bilder på stora avstånd, och som makroobjektiv för närbilder.

Linsen har ett minsta fokusdjup på bara 10 centimeter. Alla tre kamerorna är på 50 megapixel och erbjuder tillsammans en mycket mångsidig uppsättning verktyg för mobilfotografen.

Den andra nyheten är sensorn, som är av en ny modell och heter Light Fusion 900. Det är i sensorn själva bilden skapas – fram tills att ljuset når sensorn är det bara ljus. En mobilkamerasensor består av ett stort antal pixlar där varje enskild pixel mäter ljusstyrkan från just sin position i bilden. Light Fusion 900 har ett dynamiskt omfång på hela 13.5EV vilket gör att ljus och skuggor kan fångas på ett naturtroget sätt, och ett färgdjup på 14 bitar. Varje enskild pixel i sensorn är bara 2,4 mikrometer stor, vilket gör att det ryms fler än 17 miljoner pixlar på en kvadratcentimeter.

Den tredje faktorn när det gäller mobilkameran är förstås mjukvaran. Vad du kan åstadkomma med mjukvara avgörs delvis av hur kraftfull hårdvaran är, och Xiaomi 14 har utrustats med den senaste generationens processor från den marknadsledande tillverkaren Qualcomm, Snapdragon 8 gen 3, som ger både mycket högre prestanda och mycket lägre energiförbrukning än tidigare generationer. Det ger gott om muskler att driva avancerad mjukvara - och den snabba utvecklingen av AI ger ytterligare fart till utvecklingen. 

AI-baserade tjänster ger också nya kraftfulla förmågor till efterbehandling av bilder. Ett exempel är om motivet fångats perfekt men bildkompositionen inte blivit exakt som du önskat – AI Image Expansion gör att du kan skapa ny bakgrund till bilden direkt i telefonen. En annan detalj som ger nya möjligheter till att skapa kul och unikt innehåll innehåll är AI Portrait, som gör att du kan skapa en fotorealistisk modell av dig själv, och kombinera den med andra bilder och bakgrunder.

Även när du använder annat än kameran genomsyrar AI flera av de nya funktionerna i Xiaomis eget, Android-baserade operativsystem Hyper OS – från översättning och undertexter, över text- och bildgenerering, till smarta sökfunktioner.

Hyper OS är byggt för att skapa nya sätt för produkter att samarbeta. Det finns alldeles för många exempel för att räkna upp alla här, men för att ta ett exempel som är kopplat till kameran i Xiaomi 14, så kan man fjärrstyra slutaren med den nya smartklockan Xiaomi Watch S3, som även den lanserades vid Mobile World Congress.

En mobilkamera handlar om mycket mer än stillbilder. Kameran filmar i upp till 8K-upplösning och stöder Dolby Vision. Filmläget är anpassat för en cinematisk upplevelse, med bildformatet 2.39:1 som standardval – samma vidvinkel som det klassiska Cinemascope-filmerna från biofilmernas guldålder.

Några exempel på hur smart mjukvara hjälper till att förenkla skapandet av avancerade filmer finns i Movie Mode, ett helt nytt läge där du kan ställa in hjälpmedel som automatiska fokusbyten och cinematisk bokeh, för att skapa små mästervärk av vardagens små underverk. 

Många professionella fotografer och visuella konstnärer har genom åren haft ett nära förhållande till Leica, inte minst för att kamerorna är kända för ”The Leica Look”, en särskild känsla i bilderna som får dem att se mer levande ut. Många av 1900-talets mest legendariska fotografier är fångade genom en Leica-lins.

Och historien lever vidare – för självklart finns det speciellt framtagna fotolägen och filter för att återskapa den legendariska ”The Leica Look” – till exempel Leica Authentic som fokuserar på att lyfta fram ljus, skuggor och djup, och Leica Vibrant som skänker liv och energi till färger. 

I februari berättade också Xiaomi och Leica att man grundat ett gemensamt institut för optik, med 200 medarbetare, för att fortsätta fördjupa samarbetet och flytta gränserna för vad man kan förvänta sig av bilder tagna med en mobiltelefon. 

Men vill du uppleva hur långt gränserna flyttats redan idag är Xiaomi 14 nu tillgänglig i Sverige, från utvalda återförsäljare och operatörer. Det rekommenderade priset är på 12 990 kronor inklusive moms, men fram till den 24 mars är den prissänkt med 2 000 kronor. 

Den konfiguration som säljs i Sverige har 12 GB arbetsminne och 512 GB lagring. 

Även Xiaomi Watch S3 finns i butik med ett specialpris under de första veckorna. För att läsa mer om specifikationerna och utnyttja specialpriserna – följ länkarna här:

Xiaomi 14 – svart

Xiaomi Watch S3