Annons

Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 1998

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 1998.

Publicerad Uppdaterad

Test
Nokia 6110: Supersmart snygging
Visst hade telefonen fortfarande den karakteristiska antennen, men Nokia 6110 tog stora kliv framåt inom både design och funktion.

Det är svårt att hålla entusiasmen i schack inför nya Nokia 6110 när den dyker upp för test i början av 1998. »Det är den bästa menyn jag provat«. »Fantastisk batteritid för den vikten«. Ja, lovorden haglar från alla som testaren Johan Beer visar telefonen för och att den sedan skiftar i olika färger och sitter som en smäck i handen gör inte saken sämre. Även innanmätet imponerar ordentligt, för här har Nokia introducerat olika profiler som gör att telefonen anpassar sig efter i vilken situation du befinner dig. Inkommande samtal, ringsignal, volym, allt går att anpassa för olika situationer. Telefonens skapare har dock inte bara tänkt på teknik och effektivitet utan även på nöje. Det finns en meny som kallas Spel och där döljer sig de tre spelen Snake, Memory och Logic. Det går till och med att spela mellan två telefoner genom IR-porten. Batteritiden är heller inget att klaga på. Fem timmars tal eller 270 timmars standby för en telefon som väger blygsamma 137 gram är bra, ja faktiskt världsbäst. Jämför man med telefoner i samma viktklass, som Ericssons 700-serie eller Motorola Star Tac 70, så har 6110 ungefär dubbelt så lång taltid och fyra gånger passning. Nackdelen med den nya elektroniken är att äldre tillbehör inte passar till 6110. 

Fakta:
Mått: 47 × 130 × 28 mm
SIM-kort: Litet
Antenn: Fast
Standardbatteri: 600 mAh

Lista
DOF: Framtidsabon­nemang från Telia
Tidigare Televerket såg potential i att erbjuda intresserade ett abonnemang i teknikens framkant.
Alla dina meddelanden samlade på ett ställe, på din egen sida på internet, ja det är det häftigaste i Telias framtidsabonnemang. Faxfunktionen fungerar smidigt, men när Mobil testar kommer faxen fram upp och ner och går inte att vända i datorn så det blir till att vrida på huvudet för att kunna läsa. Vill du skriva ut meddelandet tar det tid eftersom det är en GIF-fil och dessutom hamnar den på flera sidor vilket gör att DOF inte kan ersätta ett vanligt faxprogram i datorn. En unik funktion Telia är ensamma om är röstuppringning som är en tjänst i nätet och därför ska fungera oavsett telefonmodell. 

Tjänster som ingår
Mobilsvar
Faxbrevlåda
Mobil text
Röstringning
E-post
Unified messaging
Extra SIM-kort
020-nummer till kundtjänst

Nyhet
NMT 900 ska försvinna
Frekvensutrymme förflyttades från NMT till framtidsnätet GSM.
Telia har beslutat att lägga ner NMT 900-nätet och de 395 000 kunderna får byta till andra nät. Flytten måste ske senast den sista december år 2000 och Telia säger att man de kommande åren ska satsa två miljarder kronor på att bygga ut sitt GSM-nät. Redan före beslutet har närmare hälften av Telias NMT 900-kunder flyttat över till GSM-näten. Nedläggningen av det analoga NMT 900-nätet tror man kan ge det äldre NMT 450-systemet en nystart eftersom det har flera fördelar gentemot GSM. Inte minst täckning i glesbygdsområden.