Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 1999

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 1999.

Publicerad Uppdaterad

Test
Motorola V3688: Motorolas comeback
Under åren har många tillverkare gjort storstilade återkomster efter en tids svacka. V3688 var en återkomst-telefon.

Kring 1995 gjorde Motorola en branschmässig djupdykning och det är inte förrän nu, möjligen med undantaget Startac 130, som man tycker sig ha en produkt som på allvar kan konkurrera med Nokia och Ericsson. För att denna gång få marknaden att förknippa denna världens hittills minsta GSM-telefon med varumärket Motorola har man givit den ett namn i form av en siffer- och bokstavs­kombination som det är nästintill omöjligt att komma ihåg. Bland de praktiska funktioner som finns vill vi nämna möjligheten att leta i telefonboken under samtal. Trots telefonens längd på bara 83 millimeter är knappsatsen acceptabel, ja till och med bra, även om man kan önska sig lite bättre tryckkänsla i knapparna. Fördelen med telefonens lilla format är att den ryms lätt i handväskan eller byxfickan och uppfälld à la Startac känns telefonen riktigt normalstor. Denna världens minsta GSM-telefon är utrustad med dual band-teknik, något som hittills gjort att mobiltelefonerna blivit större än de skulle blivit med enbart ett frekvensval, 900 MHz. Vi gillar även att skärmen är tydlig på sedvanligt Motorola-manér även om den inte når upp i samma klass som exempelvis Motorola CD 920/930. 

Fakta:
Typ: GSM 900 / GSM 1800
Mått: 44 × 83 × 25 mm
Dataöverföring: PC-kort och kabel
Skärm: Grafisk
Jämförande test
Mobil jämför minimobiler
Trenden är tydlig. Vi går alltmer mot minimobiler och det trots att många är överens om att telefonerna då blir allt svårare att hantera.
På marknaden fanns det ungefär 10 mobiler som kvalificerade sig som minimobiler och Mobil testade sju av dessa. Det telefonerna i testet har gemensamt är helt enkelt att de är små, i detta test, mellan 90 och 120 millimeter. Bäst i test får Bosch 908 som får dela förstaplatsen med Motorola Startac 130. Bosch har integrerat modem och flera smarta genvägar så att du kan trycka en siffra för att komma direkt till en post i adressboken. Det finns även möjlighet att lägga in färdiga fraser som du sedan kan skicka snabbt som SMS. Motorola Startac 130 kostar 5 700 kronor att jämföra med 4 200 för Bosch-mobilen. Motorola Startac 130 är liten och lätt med ett bra menysystem, bra skärm och utdragbar antenn. Tyvärr sticker den ut långt och har en tendens att lätt fastna i kläder. Bland övriga deltagare utmärker sig Nokia 8810 med sina många funktioner, integrerad antenn och PC-kort. Dessutom märks Sony CMD-Z1 Plus med många bra funktioner, till exempel den aktiva mikrofonspaken, och den lilla ratten jogdial som används för att bläddra i menyerna. 

1 Bosch 908
2 Motorola Startac 130
3 Nokia 8810
4 Sony CMD-Z1 Plus
5 Ericsson 788e
6 Siemens SL 10
7 Philips Genie Sport