Annons

Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2000

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2000.

Publicerad Uppdaterad

Jämförande test
Direktkontakt med cyberrymden
Många fokuserar på telefonens storlek, knappar eller ljudkvalitet, men några av oss vill mer. Man vill kanske koppla upp sin PC, handdator eller Mac för att läsa och skicka e-post eller surfa på några enstaka webbsidor. Mobil testar mobiltelefoner med inbyggt modem. Ett urval av de testade och fakta nedan. Ericsson SH888
Datahastighet: 9,6 kbit/s
Överföring: IR, kabel
Pris: 3 500 kr

Nokia 8210
Datahastighet: 9,6 kbit/s
Överföring: IR
Pris: 6 000 kr

Motorola Timeport
Datahastighet: 14,4 kbit/s
Överföring: IR
Pris: 4 300 kr

Ericsson T28
Datahastighet: 9,6 kbit/s (via modemplugg DI28)
Överföring: IR
Pris: 6 300 kr 

Lista: 43 bästa WAP-tjänsterna

  1. Aftonbladet - Nyheter, nöje, sport och väder. Sidan har i princip allt från tidningen.
  2. Gelon.net - Länksamling som uppdateras dagligen med ett tiotal nya WAP-länkar.
  3. Gula Sidorna - Suverän tjänst. Skriv t.ex. glas och Blekinge och få upp alla glasmästare.
  4. Åre - Reseinformation, väder och pistinformation. Matad tjänst.
  5. Skidguiden - Total portal för skidåkare med all info du behöver. Även topplistor.


Test
Palm IIIc: Första med färgskärm
Handdatortillverkaren Palm vägrade envist att använda färgskärmar. 

Handdatorerna med konkurrerande Windows CE hade sålts med färgskärm i över ett år när Palm så slutligen släppte Palm IIIc med färgskärm. Anledningen till att Palm ändå kunnat behålla sitt starka grepp om marknaden är att de etablerat sig som en dominant, blivit den »standard« som konsumenterna söker sig till. Palms operativsystem är dessutom snabbt, handdatorerna är nätta i format och vikt och batteritiderna är långa. Färgskärm innebär att både prislapp kan skjuta i höjden och batteritiden dyka. När vi testar Palm IIIc konstaterar dock testaren Linus Brohult att varken priset eller batteritiden avviker från det som gjort Palm till en framgångssaga. Palm har valt en relativt lågupplöst skärm på bara 160 × 160 pixel och styrkan hos Palm IIIc är framför allt den behagliga skärmen, för att den är lite grovkornig stör faktiskt inte särskilt mycket. Bra är även batteritiden, men Mobils Linus Brohult saknar bättre kommunikationsprogramvaror. »Palm IIIc skulle vara betydligt bättre med ett bra e-postprogram, så att den som har en mobiltelefon med infraröd port kan hämta e-post direkt via mobiltelefonen«. Det skulle inte heller, tycker han, vara dumt med program för att redigera telefonboken i telefonen via infraröda porten. 

Fakta:
Skärm: Färgskärm, 160 × 160 pixel
Processor: 16 MHz Motorolaprocessor
Operativsystem: Palm OS 3.5
Pris: 4 750 kr