Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2006

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2006.

Publicerad Uppdaterad

Test
Sony Ericsson P990: En mobil trollkarl
Det är inte bara en smartphone som kan nästan allt. Den har även 3G, vilket vi längtat efter länge. 

Nokia har satsat alltmer på nischade mobiler, till och med utan kamera helt nischade till företagsmarknaden. Med P990 försöker Sony Ericsson ta motsatt väg och göra en allt-i-ett-mobil. Trots den försenade lanseringen så känns inte P990 gammal och resultatet av Sony Ericssons arbete imponerar.
Här finns både vanlig knappsats och under det ett fysiskt tangentbord. Under skalet hittar vi sedan alla tänkbara nyttofunktioner, FM-radio, dokumenthantering och en skarpögd kamera. I format har inte mycket hänt sedan föregångarna, men bland funktionerna bjuder Sony Ericsson P990 på betydligt bättre möjligheter, framför allt inom internetfunktioner, bild och musik. På sidan av P990 sitter ett styrhjul. I tidigare modeller kunde hjulet tryckas i fem olika riktningar, men nu har Sony Ericsson istället kompletterat hjulet med en bakåtknapp, vilket är lite synd, men det fungerar fortfarande bra. 
Skärmen i P990 är en så kallad QVGA-skärm, vilket innebär att upplösningen är 240 × 320 bildpunkter. Själva den fysiska storleken på skärmen är också rejäl och den stora styrkan med skärmen är att det är en pekskärm, vilket bland annat underlättar webbsurfning, men också gör det lätt att göra tecknade anteckningar. Systemet i P990 är Symbian 9.1 med UIQ 3.0 och det innebär en stor förändring. Inga gamla program fungerar. Musikspelaren i telefonen fungerar precis som i Walkmanmobilerna med artist, album, låtar och spellistor som visas lättöverskådligt i undermenyer. Kameran är samma som vi sett i K750 och W800 och det är en bra mobilkamera med autofokus och fotolampa. Att Sony Ericsson äntligen har en smartphone med 3G är efterlängtat och extra bra är det att den är späckad med funktioner som är både genomtänkta och lättanvända.

Fakta:
Typ: Smartphone med 3G, trippelbands GSM, GPRS klass 10, EDGE, wifi
Minne: 80 MB inbyggt samt plats för Memorystick Duo Pro
Kamera: 2 megapixel autofokus, fotolampa
Pris: 6 400 krTest
Nokia N92: Helt vanlig tevemobil
Det är en vanlig mobil, den är först med riktig mobilteve och dessutom riktigt bra på det.

Det märks att N92 är tidig med teve och används i tester redan innan konkurrenterna kommit ut med sina motsvarigheter. Ändå är den förvånansvärt lik en helt vanlig mobil. Användare av Nokias etablerade system Series 60 kommer att känna igen sig trots att det här handlar om den första generationen tevemobil. 
Tevesändningarna till Nokia N92 går marksänt via DVB-H, vilket gör att mobilnätet inte är inblandat och därför blir bilden skarp, helt i klass med bilden på en vanlig teve, och textning blir oproblematisk att följa. Under testet har vi passat på att se på EM i friidrott och annan sport. Det går till exempel bra att följa spelet och se bollen i fotbollsmatcher eller tennis. Det mest övertygande under testet var nog trots detta hur bra det gick att följa teveserier. Ljudet i den inbyggda högtalaren var riktigt bra och man låter sig lätt sugas in i kriminalserien CSI sent på kvällen framför sin tevemobil.
Särskilt bra är att sändningen även visar kommande program och du kan välja att spela in pågående eller nästa program som då lagras på telefonens minneskort. Under den tid vi testat har sändningarna varit i en testfas och ibland har bilden hackat. 

Fakta:
Typ: Smartphone med 3G, trippelbands GSM, GPRS klass 10, digital-teve via DVB-H
Ringsignaler: Polyfona ringsignaler samt AAC och MIDI
Skärm: 2,8 tums skärm, upp till 16 miljoner färger
Pris: 6 900 kr