Annons

Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2009

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2009.

Publicerad Uppdaterad

Test
HTC Magic: Bästa mobilen hittills
Android var visserligen i ett tidigt skede när det kom i HTC Magic, men så lovande.

Den första mobilen med Googles nya mobilsystem Android – HTC G1 – var en riktig klumpeduns. Nya HTC Magic är tvärtom mindre och smidigare än man får intrycket av när man ser den på bild. 
Pekskärmar är ju en het trend. Men ibland kan det kännas som om vissa knappar på pekskärmsmobilerna har plockats bort i onödan. 
Något som gör Magic så bra är att just att många funktioner kan styras utan pekskärmen, med hjälp av meny- knapparna och – framför allt – den lilla styrkulan. 
Möjligheten att utforma funktioner och program är förstås en stor styrka med den här mobilen. Man går bara in under Market i telefonen. Där kan man söka efter program eller spel, antingen via sökord eller i olika kategorier. Nyttofunktionerna i telefonen är annars oftast baserade på Googles webbtjänster. Det är ju Google som ligger bakom systemet i telefonen, och det märks i adressbok och kalender. Adressboken i telefonen synkas mot Google Contacts. Det är fiffigt, eftersom det gör det enkelt att synka telefonen mot datorn utan att ens behöva koppla ihop telefon och dator. 
HTC Magic är en riktigt tunn pekskärmsmobil men Magic har faktiskt en kamera som är betydligt bättre än väntat. 

Fakta:
Typ: Smartphone med turbo-3G
Mått: 55 × 113 × 13,7 mm
Anslutning till PC/Mac: Via USB eller bluetooth, inget synkprogram medföljer
Skärm: 3,2 tums TFT, 320 × 480 pixel, 262 000 färger

Nyhet
Nokia 5800: Grymt bra
Nokia 5800 är Nokias första mobil med pekskärm. Trots ett måttligt pris bjuder den på väldigt många underhållande funktioner. 

När Nokia 5800 lanserades utsågs den snabbt till Nokias svar på Iphone. Nokia 5800 riktar sig inte i första hand till dem som är beredda att betala rejält med pengar för en stilfullt designad Appleprodukt. Å andra sidan är det uppenbart att Nokia med den här telefonen vill ta igen en del av vad man förlorat gentemot Iphone när det gäller att vara den ledande smartphonetillverkaren. Nokia hoppas helt enkelt att 5800 ska matcha Iphone både med funktioner och med ett bättre pris. 
Så hur lyckas Nokia med det här? Förvånansvärt bra, faktiskt. 5800 är faktiskt både rejält funktionsrik, lättanvänd och vänligt prissatt. 
Skärmen som även används som knappsats känns bra, även om den inte ger samma blixtsnabba respons som Iphone. 
På startsidan kan man lägga till fyra favoritkontakter, och får då fyra flikar där det samlas händelser kopplade till respektive vän. Man kan också lägga in RSS-flöden för att, på t.ex. startsidan, automatiskt få in senaste uppdateringarna från kompisarnas bildbloggar eller vanliga bloggar. 
För att skrolla i adressboken eller i andra listor trycker man på sidolisten, man gör inte som i Iphone – drar med fingret över listan. Webbläsaren är Nokias utmärkta egna browser för Nokias smartphones, men med en ny typ av zoomfunktion. Genom att dubbelknacka på skärmen zoomar man in eller ut. 

Fakta:
Typ: Smartphone med turbo-3G
Operativsystem: Symbian OS 9.5 med Nokia Series 60 5.0
Anslutning till PC/Mac: Via USB eller bluetooth, inget synkprogram medföljer
Skärm: 3,2 tums TFT, 320 × 480 pixel, 262 000 färger