Annons

Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2014

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2014.

Publicerad Uppdaterad

Nyhet
Jolla: Smart för ett fåtal
En ny mobiltillverkare, ett nytt operativsystem och en helt ny tanke om mobiltelefonen. Jolla bjuder på mycket nytt.

Det finns i praktiken tre olika vyer i systemet Sailfish OS. När du svept bort låsskärmen hamnar du i vyn där aktiva program i miniatyr visas. Genom att skjuta bort den skärmen hamnar du på ikonlistan med appar som visas under och genom att oavsett var du är i systemet dra fingret över skärmens nedre kant och upp över skärmen visas samlade notiser från systemet och dina appar. Facebook är precis som Google integrerat i systemet och det gör att du kan chatta via Facebook Messenger och Google Talk/Hangouts direkt i samma app som du tar emot och skickar SMS i. Det här är faktiskt en av de främsta styrkorna i Sailfish OS. Kontaktlistan och chattprogrammet som hanterar såväl SMS som chatt är tätt integrerade. När du tittar i telefonens adressbok ser du direkt kontakternas status och kan se om de är tillgängliga via till exempel Googles chattsystem. Något stöd för MMS finns dock inte och det är en av många faktorer som gör att Jolla i alla fall i dagsläget inte ens är ett alternativ för den som är ute efter en mobiltelefon som garanterat fungerar.
Till skillnad från till exempel Ios är ju Jollas Sailfish OS ett öppet system, vilket gör att mycket är möjligt om du anstränger dig. Det går till exempel inte (officiellt i alla fall) att komma åt appbutiken Google Play med din Jolla, men det hindrar inte användare från att posta ingående instruktioner för hur du gör det genom att aktivera utvecklarläge, kopiera systemmappar, ansluta i SSH-läge och så vidare. Det går, men det är inte nödvändigtvis något som gemene man ska ge sig in i. Det här är talande för Jolla som telefon, för det är i dagsläget mer ett experimentverktyg än en telefon med funktioner du verkligen kan lita på. 

Fakta:
Operativsystem: Sailfish OS 1.0.2.5e
Kamera: 8 megapixel, fotolampa, autofokus, videoinspelning i 1920 × 1080 pixel
Navigering: GPS, Glonass samt appen Kartor 
Övriga funktioner: Aktiv multitasking, »Other half« ska kunna erbjuda extrafunktioner Nyhet
LG G Watch: Klockan med Android Wear
LG G Watch är den första tillgängliga klockan med Googles operativsystem Android Wear. 

LG G Watch är liksom kommande klockor med Android Wear framför allt ett sätt att styra din telefon, lite som en fjärrkontroll och ett sätt att slippa ta fram telefonen ur fickan när du fått ett meddelande eller för att avvisa ett samtal.
Just nu är språkbegränsningen till engelska klockans främsta nackdel. Dina svenska kontakter blir med rätta förvirrade när de får svar på engelska. Det är även problematiskt att välja kontakter med hjälp av röststyrningen eftersom man måste prata engelska. När jag till exempel ska prata in ett SMS till Daniel får jag i flera steg först försöka förklara för telefonen vilken av alla Daniel i min telefonbok som ska vara mottagare. Sedan får jag välja vilket av hans telefonnummer det ska skickas till. Nästa gång jag säger till klockan att SMS:a Daniel går meddelandet iväg direkt till den kontakt jag valde förra gången. Bra om det var den Daniel jag menade igen, sämre om det inte var det. Visst kan klockan hjälpa dig, men lite mer avancerade saker kräver ändå telefonen.