Klasskillnad

Duell: Xiaomi Mix Fold 2 mot Samsung Galaxy Z Fold 4

Med Mix Fold 2 utmanar Xiaomi dominanten inom vikbart. Vi jämför de båda flagskeppen Samsung Galaxy Z Fold 4 och Xiaomi Mix Fold 2 i fem delmatcher.

Publicerad Uppdaterad

Produktdesign

Här bedömer vi grunderna och jämför de båda telefonernas förutsättningar.

Xiaomi Mix Fold 2: Lika och ändå så olika. Xioami anammar samma grunddesign som Samsung, men slutresultatet skiljer sig ändå påtagligt. Mix Fold 2 är betydligt tunnare än Samsung-telefonen och den yttre skärmen är tydligt större och bredare. Alltså mer lik en normal telefon i sitt ihopvikta läge. 

Produktdesign

Här bedömer vi grunderna och jämför de båda telefonernas förutsättningar.

Xiaomi Mix Fold 2: Lika och ändå så olika. Xioami anammar samma grunddesign som Samsung, men slutresultatet skiljer sig ändå påtagligt. Mix Fold 2 är betydligt tunnare än Samsung-telefonen och den yttre skärmen är tydligt större och bredare. Alltså mer lik en normal telefon i sitt ihopvikta läge. 

Betyg: 4

Samsung Galaxy Z Fold 4: Rent praktiskt är Samsungs vikbara mer användbar och genomtänkt samtidigt som de ligger tydligt efter när det gäller kvalitetskänsla. En mer mångsidig design och tydligare fokus på produktivitet öppnar flera möjligheter här samtidigt som en design som varit nästan densamma i flera år nu känns påtagligt begränsande.

Betyg: 3

Vinnare produktdesign: Xiaomi Mix Fold 2

 

Skärm

Såväl yttre som den vikbara inre skärmen granskas och jämförs.

Xiaomi Mix Fold 2: Xiaomi-mobilen är den av de båda som har större skärmar. Framförallt den yttre skärmen är märkbart bredare, en knapp centimeter än Samsung, och det här märks så klart tydligt. Den är något bättre i direkt solljus än Samsung Fold för även om ljusstyrkan är liknande i de båda så har Xiaomi Mix Fold 2 mindre problem med reflektioner, vilket gör att den känns tydligare. Jag får känslan av ett lätt polariserande filter över skärmglaset.

Betyg: 4

Samsung Galaxy Z Fold 4: Samsung tar med sig många fördelar från sina andra mobiler även till de vikbara och de har mycket att ta av. Här är uppdateringstakten anpassningsbar upp till 120 hertz på både inre och yttre skärm men där överträffar de inte Xiaomi som har samma möjligheter och större skärmyta. Ljusstyrka och upplösning är snarlika och båda telefonerna har stöd för Always on display. Ett ess i rockärmen har dock Samsung Galaxy Z Fold 4 eftersom den erbjuder stöd även för penna, då på den inre vikbara skärmen.

Betyg: 3

Vinnare skärm: Xiaomi Mix Fold 2

Kameror

Samsung-mobilen har flera kameror, men håller de samma klass?

Xiaomi Mix Fold 2: Den tydligaste skillnaden mellan de olika telefonens kamerauppsättning är att Xiaomi saknar en selfiekamera på insidan. Det betyder alltså i praktiken att du inte kan använda den stora, vikbara skärmen för videosamtal och virtuella möten, vilket är en stor nackdel. För Xiaomi Mix Fold 2 talar Leicas inblandning och kameraappen. Här finns en rad kreativa effekter att upptäcka, men konstigt nog inget manuellt läge där du har större kontroll själv.  

Betyg: 3

Samsung Galaxy Z Fold 4: Det här är nog den betygskategori där matchen är jämnast. Samsung har en tydlig fördel med sin selfiekamera i vikbara skärmen. Den är lågupplöst, men den finns där för videosamtal när det behövs och den är dessutom mer eller mindre maskerad så den inte stör i andra sammanhang. I övrigt har de båda telefonerna liknande möjligheter med 50 megapixels huvudkamera, vidvinkel och optisk zoom där Samsung är snäppet bättre. 

Betyg: 4

Vinnare kameror: Samsung Galaxy Z Fold 4

Material & kvalitet

Delvis överlappande med produktdesign, men med fokus på utförande och funktion. 

Xiaomi Mix Fold 2: Det är svårt att tala om något annat än klasskillnad här. Xiaomi Mix Fold 2 känns lite som om någon tagit Samsung-mobilen och hyvlat av och förfinat. Minst en generations skillnad i allt från material till utförande och elegans. Särskilt tydlig är skillnaden när du använder den främre skärmen för då kan Xiaomi Mix Fold 2 i handen i alla fall liknas vid en vanlig traditionellt designad mobil medan Samsung är en betydligt klumpigare stapel i handen.

Betyg: 5

Samsung Galaxy Z Fold 4: Det ryktades inför lanseringen att Samsung Galaxy Z Fold 4 skulle få ett mindre glapp, men det visade sig inte stämma. Tvärtom är det fortfarande påtagligt och de bägge skärmhalvorna betydligt tjockare än hos Xiaomis motsvarighet. Att öppna Galaxy Z Fold 4 tar emot lite och det låter, liksom frasar i gångjärnet medan Xiaomi ger ett mycket mera direkt gensvar. Lite överdrivet kanske, men om Xiaomi Mix Fold 2 är en glassig reklambroschyr är Samsung Galaxy Z Fold 4 mer av en katalog. 

Betyg: 3

Vinnare material och kvalitet: Xiaomi Mix Fold 2

Anpassningar och multitasking

Hur mjukvara och specialfunktioner lyckas utnyttja produktens möjligheter.

Xiaomi Mix Fold 2: Det här kan tyckas vara en orättvis betygskategori eftersom den version av telefonen vi testat inte är anpassad för svenska förhållanden. Ingen Google Play-butik och helt enkelt inte redo för butik här. Betyget blir därefter. Vi kan köra appar i delad skärm, men långt ifrån alla appar och så fort vi vill göra något mer blir det problem. Mix Fold 2 är mer av en digital affisch för mediakonsumtion i helskärmsläge än ett verktyg för verklig produktivitet. 

Betyg: 2

Samsung Galaxy Z Fold 4: På det här området har Samsung utvecklat sin mjukvara tydligt sedan första versionen av Fold. Särskilt nu i Fold 4 har vi fått anpassade Android 12L med en snabbmeny i botten av skärmen för att sköta multitaskingen med flera appar i delad skärm på ett ännu smidigare sätt. Många appar går att använda på detta sätt och med flera appar i delad skärm går det också lätt att finjustera var gränsen emellan ska gå för att utnyttja skärmytan på bästa sätt.

Betyg: 4

Vinnare anpassningar och multitasking: Samsung Galaxy Z Fold 4

Totalbetyg

Xiaomi Mix Fold 2: 18

Samsung Galaxy Z Fold 4: 17

Vinnare: Xiaomi Mix Fold 2

Med sin anpassade mjukvara för svenska användare har Samsung ett självklart försprång, men på nästan alla andra punkter är Xiaomi steget före. Vi ser fram emot när Xiaomi släpper sin första vikbara som faktiskt blir tillgänglig för europeiska kunder, för det här ser lovande ut.

Fakta

Mått

Samsung Galaxy Z Fold 4: 130,1 x 155,1 x 6,3 mm

Xiaomi Mix Fold 2: 144,7 x 161,1 x 5,4 mm

Vikt

Samsung Galaxy Z Fold 4: 263 gram

Xiaomi Mix Fold 2: 262 gram

System

Samsung Galaxy Z Fold 4: Android 12L

Xiaomi Mix Fold 2: Android 12

Chipset

Samsung Galaxy Z Fold 4: Snapdragon 8 Plus Gen 1

Xiaomi Mix Fold 2: Snapdragon 8 Plus Gen 1

Yttre skärm

Samsung Galaxy Z Fold 4: 6,2 tum Dynamic Amoled 2X, 120 hertz, 904 x 2316 pixel

Xiaomi Mix Fold 2: 6,56 tum Amoled, 120 hertz, 1080 x 2520 pixel

Inre, vikbar skärm

Samsung Galaxy Z Fold 4: 7,6 tum Amoled, 120 hertz, 1812 x 2176 pixel

Xiaomi Mix Fold 2: 8,02 tum LTPO2 Oled, 120 hertz, 1914 x 2160 pixel

Kameror

Samsung Galaxy Z Fold 4: 50 megapixels huvudkamera, 10 megapixel telelins och 12 megapixel vidvinkel. 4 megapixels selfiekamera i den vikbara skärmen och 10 megapixels i skärmhål i yttre displayen. 

Xiaomi Mix Fold 2: 50 megapixels huvudkamera, 8 megapixel telelins och 13 megapixel vidvinkel. 20 megapixels selfiekamera i yttre skärmen