1
1
https://www.mobil.se/samsung-galaxy-z-fold-4
572521
Produkttester
falskt
Etablerad innovation

Test: Samsung Galaxy Z Fold 4 – Strävar mot framtidsvisionen

● BILDSPEL
Samsung förfinar det vikbara konceptet och skillnaden mot den första versionen blir större för varje generation av Fold.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Prestanda
Förtroendeingivande byggkvalitet

Kan vara ömtålig
Tung
Priset

En vikbar telefon är först och främst en sak som den teknikintresserade lätt kan bli exalterad av. Det vilar någon slags framtidsoptimistiskt skimmer på samma sätt som glasögon med skärmar i, som flygande bilar eller klockor som kan ringa, visa film och lite till. I grunden är det alltså fascination kring teknikens framsteg som lockar, mer än ett riktigt praktiskt grundat behov. Det här är något som Samsung jobbat hårt för att överbrygga, för att hitta praktisk nytta med den teknik som nu finns tillgänglig och mycket riktigt har de kommit en lång väg sedan vi för några år sedan fick se den första vikbara telefonen.

Selfiekameran i den större skärmen har dolts, byggkvaliteten har förbättrats radikalt, mjukvaran har förbättrats från både Samsungs sida och från Google för att låta appar bättra dra nytta av den stora skärmen, ensamma och i sällskap av andra appar. Samtidigt har de tekniska specifikationerna vässats, den yttre skärmen fått mer skärmyta och pennan tillkommit som ytterligare verktyg för att sträva mot verklig nytta och produktivitet.

Först med 12L 

En av de stora nyheterna i Fold 4 är mjukvara och den består i Android 12L, Googles version av Android där man anpassat för surfplattor och vikbara med sina större skärmar. Det består alltså av ett helt paket nyheter som ska förbättra navigationen och utnyttja skärmytan bättre, även då att förenkla för utvecklare av andra appar så att de lättare ska kunna anpassa sina appar så att innehållet presenteras anpassat oavsett skärmstorlek.

Det arbete Google lägger ner i Android 12L har alltså potential att göra upplevelsen av olika appar bättre med tiden, i takt med att de anpassas, men idag är upplevelsen mycket skiftande beroende på vilken app du använder. Orsaken till det här är dels skärmens format, dels ibland brist på anpassning. En app som Google Maps fungerar bra på Fold 4. Den fyller ju enkelt ut över hela skärmen utan egentlig anpassning. Andra appar, som Youtube till exempel består ju i sitt gränssnitt av låsta block, eftersom filmernas format är fast. Där blir alltså nyttan av den större skärmen begränsad med bara lite extra information som får plats i gränssnittet och stora svarta kanter när du ser på film i helskärm. Det kommer ju Samsung inte komma runt så länge de använder detta nästan kvadratiska format på skärmen. Däremot går det att ha en film spelandes i ett fönster och sedan använda överblivet utrymme till en annan app. Det går även i Youtube att skala upp bilden men då blir den ju istället beskuren i sidorna om du vill ha video som fyller hela skärmen.

Instagram som app är ett specialfall och fungerar inte optimalt hur du än väljer att ställa in Fold. Antingen breda svarta kanter runt appen eller kraftigt beskurna bilder.

Ett specialfall i appsammanhang är Instagram som visas i stora skärmen med 2,5 centimeter svarta kanter på vardera sida när jag först startar den. Det här, hur appar använder helskärmsläget kan du dock justera i inställningarna och dessutom kan du aktivera ett särskilt labbläge där även appar som inte är fullt ut anpassade kan visas i både helskärm och i delad skärm. Det fungerar faktiskt för det mesta bra. Just Instagram är dock som sagt ett specialfall för i helskärmsläge blir visserligen bilderna i flödet maffiga, men höga bilder beskärs och storys som ju är stående syns bara mitten av. Ska du i stora skärmen få tillgång till hela appen krävs alltså svarta kanter i sidorna. Dessutom blir vyn i den mindre, yttre skärmen omgiven av breda svarta kanter både uppe och nere, så inte heller där är Instagram anpassad.

Få anpassade appar

För att verkligen testa hur olika appar utnyttjar skärmstorleken laddar jag ner ett femtiotal av de mest populära apparna i Google Play och testar. Det gör det tydligt att de flesta appar inte lyckas utnyttja bredd och höjd. Vanliga vardagsappar som de för parkering, nyheter, väder, kollektivtrafik, chatt, shopping och så vidare är ofta väldigt dåliga på att utnyttja skärmutrymmet. Bilder blir större och rubriker längre i till exempel nyhetsappar, vilket till och med kan göra att du får plats med färre nyheter på en skärm än om telefonen hade varit i normalt format. Expressens app visar till exempel två rubriker när jag öppnar den på stora skärmen men får plats med dubbelt så många när jag istället använder den på yttre skärmen på Fold 4. Andra appar visar samma tendens och i många chattappar, e-postappar och andra baserade på en lista blir det bara väldigt långa rader istället för att flera konversationer visas.

Den tydligaste nyheten Android 12L bidrar med är verktygsfältet i botten på skärmen. När du startar en app så dyker det här verktygsfältet upp och det gör det enkelt att växla mellan appar, men även att lägga till en eller flera appar att visas samtidigt som den du redan öppnat. Verktygsfältet består av ikoner för appar eller appkombinationer så att du med ett tryck kan öppna en kombination av appar. Dra en ikon och släpp den för att öppna den appen i delad skärm. När det väl är gjort kan du justera hur mycket skärmyta respektive app ska ha och på det sättet till exempel anpassa så du kan ha en film i ett fönster och fylla resten av skärmen med två andra appar. Det går även lätt att växla positionerna för öppna appar och just detta, hur delade fönster fungerar är en stor förbättring jämfört med hur den första Fold fungerade när den kom. Sedan är så klart alla arbetsuppgifter inte enkla att utföra på en skärm som ändå inte är jättestor. Så fort du behöver mata in text i en av de tre eller fyra appar du har öppna samtidigt skymmer ju tangentbordet nästan halva skärmen, så Galaxy Fold 4 löser inte alla dina problem. Den är fortfarande inte en surfplatta storleksmässigt ens i utfällt läge.

Välbekant

Med Galaxy Z Fold 4 följer så klart mycket av det vi känner igen från Samsungs andra mobiler med och det är ett tjänstepaket som utvecklats och förfinats under lång tid.  Det gäller det anpassade gränssnitt One UI som Samsung använder och det är här anpassat till den vikbara skärmen, så att inställningsmenyn visas i flera kolumner.

På tjänstesidan finns möjligheten att betala med Samsung Pay, koppla mobilen till Windows-datorn, synka bilder och annat till molnlagring och smidigt låta mobilen bli en integrerad del av ditt liv när den samverkar med andra enheter som klockor och surfplattor. Samsung har också lyckats bra med hur mjukvaran samverkar med hårdvaran i telefonen, vilket gör till exempel att ansiktsupplåsning (tack vare flera selfiekameror) fungerar bra oavsett om du använder den lilla eller stora skärmen, att fingeravtrycksläsaren är lättillgänglig och snabb samt att till exempel Samsung Pay går att starta oavsett om du använder stora eller lilla skärmen. Själva betalningen måste dock ske med telefonen ihopvikt men det framgår tydligt i instruktionerna.

De dubbla selfiekamerorna gör att Fold 4 totalt har fem kameror. De tre kamerorna på baksidan kan dessutom även de användas för selfies eftersom yttre skärmen kan användas som sökare då telefonen är uppvikt. Det är inte ett särskilt smidigt sätt att ta kort, men det går.

Sett till andra telefoner i ungefär samma prisklass får man säga att Galaxy Z Fold 4 innebär en kompromiss när det gäller skärm och kamera. Den vikbara skärmen har inte samma ljusstyrka och skärpa som vi blivit bortskämda med i Samsungs flaggskepp som inte är vikbara. Den håller helt enkelt inte samma klass. Samma sak gäller kamerorna. De tre på baksidan ger dig upp till 50 megapixel, vidvinkel och 3 gångers optisk zoom, på pappret alltså bra utan att kunna mäta sig med de allra bästa. Det är inga stora skillnader när jag jämför bilderna från till exempel S21 Ultra och Fold 4, men vidvinkelkameran i Fold håller inte samma kvalitet särskilt i mörker och zoomomfånget skiljer sig ju så klart.

Vi kan även konstatera att de båda selfiekamerorna i Fold 4 ger radikalt olika bildkvalitet. Det är inte så tydligt när du använder dem för videosamtal, många webbkameror som använts för videomöten senaste åren är ju dåliga, så vi har vant oss, men särskilt för stillbilder ger kameran på utsidan betydligt bättre kvalitet än den inre som är dold i skärmen. Det gäller allt från skärpa till färgåtergivning och upplösning.

Frågetecken om skärmens livslängd

En annan svaghet med vikbara telefoner kontra vanliga är hur de tål damm, smuts och tidens tand. Den viktiga aspekten att tänka på här är alltså hållbarheten. Vi har tidigare rapporterat om Samsungs skärmproblem och fått flera berättelser från läsare som drabbats. I en enkätundersökning Mobil genomförde visade sig problemen vara allt för vanliga. 

Av de cirka 350 personer som uppgav sig ha en vikbar från Samsung och svarat på enkäten hade 222 av dessa, 62 procent, haft problem som inneburit att skärmen gått sönder eller skärmskyddet släppt. När jag startar Fold 4 för första gången får jag också en påminnelse om att det här inte är en telefon som alla andra, utan att den verkligen är mera ömtålig. Fold är visserligen vattentålig, men damm, sand och andra små partiklar varnas jag för i en informationstext när jag gör de initiala inställningarna. Det står även att vassa föremål som en penna eller till och med fingernageln kan skada skärmen om du trycker lite för hårt. De problem som Mobils läsare vittnat om är att skärmskyddet som sitter monterat i telefonen fått bubblor eller helt spruckit. Med Fold 4 så låter Samsung ett byte av det här skärmskyddet ingå under garantitiden, men råkar du ut för problem efter det finns inga löften från Samsungs sida, mer än att de ska vara kundfokuserade och tillmötesgående.

För att avslutningsvis fördjupa oss ytterligare lite i skärmen, eller rättare sagt skärmarna, så är den yttre skärmen kapabel att ge dig en normal smartphoneupplevelse. Allt du kan göra på en vanlig smartphone kan du göra här, även köra två appar i delad skärm om du skulle vilja det. Formatet på skärmen är dock ovanligt långsmalt.

Båda skärmarna, både den yttre och den vikbara, har 120 hertz uppdateringsfrekvens och den yttre skärmen har Always on Display.

Viker du upp telefonen så är det tydligt att Samsung förbättrat även den vikbara skärmen sedan första Fold såg dagens ljus. Just Fold 4 har fått ett förfinat gångjärn och Samsung har förbättrat hur skärmskyddet limmas på skärmen. När jag använder skärmen märks reflektioner tydligare här än i vanliga skärmar och även om jag inte tänker så mycket på vecket när jag använder telefonen är det tydligt att det finns där så snart jag sveper med fingret över skärmen. Det känns tydligt.

Ska vi jämföra tekniknördens vision av en vikbar telefon med den faktiska användarupplevelsen av Fold 4 framträder en mera nyanserad bild. Många appar är inte anpassade för formatet och även om Android 12L lovar gott för framtida anpassning kommer det dröja, även beroende på telefonens minst sagt saftiga prislapp, innan det här är en telefon för alla.

Å andra sidan

Elias Nordling: Jag hade väntat mig större skillnader i formgivningen jämfört med föregångaren. Glipan i hopvikt läge är lika stor, vecket i skärmen lika påtagligt, ram och glas är något kantigare bara. Den tydligaste skillnaden är istället Android 12L med dess förbättringar för stor skärm.

Frågor och svar

Hur är ljudet?
Telefonen har två högtalare och de sitter uppe och nere på den vänstran halvan av telefonen när du vikt upp den. Det innebär att du får bra stereoeffekt när du håller telefonen med skärmvecket vågrätt. Ljudet är bra, men håller inte för särskilt hög volym utan att bristerna märks.

Hur ömtålig är telefonen egentligen?
Telefonen är vattentålig men inte skyddad mot damm, sand eller liknande. Den vikbara skärmen är bekräftat mer ömtålig än en vanlig skärm och kan till exempel skadas om du trycker för hårt med en penna eller med nageln. När du köper telefonen ingår vid behov ett byte av det för monterade skärmskyddet inom garantitiden som enligt konsumentköplagen i Sverige är på 25 månader.

Prestandan då?
Den räcker till. Telefonen känns inte seg ens när jag kör maximalt antal appar i multitasking.

Ett alternativ:

Inte vikbart 
Det är, hör och häpna, inte säkert att du behöver en vikbar telefon. Jämför pris och fördelar med till exempel S22 Ultra eller en annan telefon med stor skärm så är chansen stor att den icke vikbara ger dig mer för pengarna.

Testbild

Bilder från selfiekamerorna som här är två till antalet skiljer sig väsentligt i kvalitet. Bilder från de tre bakre kamerorna är ofta bra, men når i vidvinkelläge eller zoom inte riktigt upp till nivån där de bästa befinner sig.

Prestanda
Förtroendeingivande byggkvalitet

Kan vara ömtålig
Tung
Priset